Hejtmanka Pecková: Kvůli neschopnosti státu docházejí školám testy

02.05.2021 7:35 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k nedostatku testů pro školy

Hejtmanka Pecková: Kvůli neschopnosti státu docházejí školám testy
Foto: Screen ČT24
Popisek: Hejtmanka Petra Pecková

Ve Středočeském kraji má byt od pondělí otevřeno celkem 1 430 školských zařízení s více než 175 000 dětmi.

Ačkoliv celou dobu tvrdíme, že antigenní testy nemají u děti význam, bylo argumentováno tím, že když se budou dělat 2x týdně, význam mají. Jenže stát nevysoutěžil včas další testy a tak testovat 2x nyní není potřebné. Děti ve školkách bez testů (zaplať pánbůh), děti na první stupni jednou týdně, na druhém stupni dvakrát týdně, což by mělo vyjít, pokud si to stát dobře spočítal.

Přitom několik týdnů voláme po změně na smysluplné PRC testování. Před 14 dny jsme posílali za Středočeský kraj a hlavní město Prahu výzvu premiérovi i ministrům. Bez odpovědi. Změna úhradové vyhlášky neproběhla, dál pojedeme v antigenních testech a ještě si je zařiďte sami.

Kdyby měl kraj soutěžit antigenní nebo PCR testování pro všechny děti, týdně by to vyšlo zhruba na 20-27 milionů korun týdně (podle typu testu). Do konce školního roku by to bylo asi 200 milionů korun! A to si krajský rozpočet dovolit nemůže.

Navíc kraj, tak jako stát musí soutěžit.

Chystáme petici starostů a ředitelů škol a také připravujeme s odborníky smysluplnou krajskou Strategii (soubor opatření) pro bezpečný provoz škol a školek v době epidemie SARS-CoV-2.

Předáme ji státu.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.