Hejtmanka Pecková: Unikátní projekt středočeské policie získal ocenění

22.01.2023 22:19 | Ze sítí

Informace na facebookovém profilu o bezpečné videoslužbě pro lidi, kteří se obávají jít na policejní služebnu

Hejtmanka Pecková: Unikátní projekt středočeské policie získal ocenění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková

Unikátní projekt středočeské policie, který financuje Středočeský kraj se šíří i do dalších krajů a získal ocenění! POL POINT - pomůže hlavně zvlášť zranitelným obětem trestných činů při komunikaci s policií, ušetří Vaši cestu na obvodní oddělení, můžete prostřednictvím něj podat trestní oznámení nebo svědectví. Digitální POL POINT, služba pro občany, se kterou přišla Policie České republiky - Krajské Ředitelství Středočeského Kraje a kterou financuje Středočeský kraj.

Jde o speciální videokonferenční službu, kdy se občané nemusí dostavit osobně na služebny. Je možné ji využít z domova nebo ve speciálně zřízených místech buď v policejních budovách, nebo zcela mimo ně například v budovách obecních či městských úřadů, ale také třeba na turisticky exponované místě, jako jsou některé středočeské hrady.

Jde o alternativu například pro oběti domácího násilí, které se bojí kontaktovat policii na služebně. Z domova nebo v bezpečném místě třeba na radnici se s oznamovatelem spojí policisté pomocí videokonferenčního hovoru. Občan, který se rozhodne využít této služby má jistotu, že pokud nebude chtít, nikdo za ním na POL POINT nepřijde, stejně tak jej může kdykoliv opustit a hovor ukončit. Policista pak přijaté oznámení následně obratem postoupí příslušnému policejnímu orgánu k dalšímu šetření, aniž by oznamovatel musel cokoliv podepisovat, vše je totiž zabezpečeným způsobem nahráváno a přiloženo ke spisu.

Středočeská policie má každý měsíc více než stovku takovýchto videokonferenčních oznámení přes POL POINT a už ze zkušenosti ví, že pomáhá tato služba výrazně snižovat sekundární viktimizaci obětí trestných činů, což je v případě zvlášť zranitelných obětí znásilnění nebo domácího násilí velmi důležité.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí

Na Konferenci nejlepší praxe, kterou pořádalo Ministerstvo vnitra v závěru loňského roku, byla právě práce se zvlášť zranitelnou obětí trestné činnosti hlavním tématem a byly také vyhlášeny a následně představeny tři nejúspěšnější projekty nominované do národního kola Evropské ceny prevence kriminality zaměřené na pomoc a práci se zvlášť zranitelnými oběťmi. A středočeské POL POINTy získaly druhé místo! Ve Středočeském kraji jich jsou už tři desítky. Jejich seznam najdete ZDE.

Na stejných stránkách jsou pak i návody, jak postupovat při připojení z domova. A ještě lepší zpráva je, že dobrá středočeská praxe se stala inspirací pro ostatní. Své první POL POINTy už má Karlovarský a Plzeňský kraj, teď je začínají zřizovat i v kraji Jihomoravském.

My na Středočeském kraji dlouhodobě projekt POL POINTů podporujeme. Z aktuálního daru krajské policii by zhruba 2,4 milionu korun mělo jít na obměnu technického vybavení starších POL POINTů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce