Hejtmanka Stráská: Šancí pro zachování základny záchranářů v Kyselově je její celková rekonstrukce

27.07.2017 20:16

Základna vodní záchranné služby v Kyselově musí zůstat zachována. V úterý se na tom shodli hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Hejtmanka Stráská: Šancí pro zachování základny záchranářů v Kyselově je její celková rekonstrukce
Foto: Archiv Ivany Stráské
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Hejtmanka Stráská upozornila ministra Brabce, že výstavbu nových objektů na pravého břehu Lipna komplikuje stavební uzávěra. Jediným způsobem, jak zabezpečit pomoc pro turisty v této lokalitě, je proto zásadní rekonstrukce stávajícího objektu. Zajištění důstojného zázemí pro záchranáře v Kyselově proto bude hejtmanka Stráská s ministrem Brabcem řešit na dalším společném setkání v polovině srpna letošního roku.

„Poté, co jsme ministerstvu životního prostředí zaslali vysvětlující dopis, pan ministr Brabec osobně navštívil základnu v Kyselově. Shodli jsme se, že nyní budeme společně pracovat na projektu celkové zásadní rekonstrukce stávajícího objektu tak, aby byl důstojným zařízením vzhledem k poskytovaným službám. Navíc využití by v něm mohla najít nejen vodní záchranná služba, ale také Národní park Šumava,“ zdůraznila hejtmanka Stráská, podle níž je zejména v létě zapotřebí, aby případná pomoc turistům v nouzi byla v takto exponované lokalitě co nejpřístupnější.

Snahy o zachování základny v Kyselově trvají už od roku 2014, kdy vodním záchranářům vypršela nájemní smlouva a Správa národního parku Šumava ji odmítla prodloužit s tím, že činnost záchranářů ohrožuje teritorium tetřeva obecného, hýla rudého nebo losa evropského, což záchranáři odmítají. Základna v Kyselově je navíc strategicky umístěna na pravém břehu Lipna. To je pro práci vodních záchranářů ideální, protože mají dokonalý výhled po celé vodní hladině. Pokud by o stanoviště přišli, byli by odkázáni pouze na základnu na levém břehu v Dolní Vltavici a zásah na pravém břehu by mohli provést jen s výraznou časovou ztrátou. V případě silného větru by dokonce hrozilo, že nebudou moci vyjet vůbec.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…