Hejtmanka Stráská: Život na vesnici je jedinečný a jeho podpora důležitá

09.06.2020 5:35

Jihočeský kraj rozdělí mezi obce téměř 110 milionů. Opraví se kanalizace i chodníky.

Hejtmanka Stráská: Život na vesnici je jedinečný a jeho podpora důležitá
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Zastupitelstvo Jihočeského kraje schválilo poskytnutí dotace v Programu obnovy venkova pro letošní rok v celkové výši 109 999 000 Kč. Peníze pomohou jihočeským obcím opravit rozbité chodníky, vyměnit okna ve školkách nebo nakoupit úklidové stroje.

„Život na vesnici je jedinečný a jeho podpora je pro nás důležitá. Co představitele obcí trápí a co by bylo potřeba řešit, jsme si každoročně říkali na slavnostním vyhlašování výsledků Vesnice roku. Škoda, že letos o tuto možnost kvůli koronavirové krizi přijdeme,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Anketa

Máte pochopení pro demonstrace za práva černochů v USA?

4%
96%
hlasovalo: 19364 lidí

Program obnovy venkova Jihočeského kraje byl vyhlášen na podzim minulého roku a jako tradičně se může pochlubit jednou z nejvyšších podpor v rámci celé České republiky. Celkem 622 žadatelů si mezi sebe rozdělí téměř 110 milionů korun.

„V případě dotací na konkrétní projekt žadatelé obdrží v průměru necelých 200 tisíc korun. To se nezdá jako vysoká částka, ale tyto peníze pomohou obcím nakoupit nebo opravit to, na co jim z rozpočtu nezbývá a co pomůže zlepšit život v obci,“ řekl krajský náměstek pro oblast venkova Pavel Hroch a dodal, že Jihočeský kraj patří mezi ty kraje, které dávají na obnovu venkova nejvíce financí. „Realizaci musí obce dokončit do 31. prosince tohoto roku,“ upozornil Hroch.

Například městys Chlum u Třeboně zažádal o 159 000 Kč na opravu kaple v Mirochově a za 81 000 Kč chce nakoupit ukazatele rychlosti. „Program obnovy venkova je oporou především v realizaci drobnějších, ale i tak důležitých věcí. Znamená jednodušší administraci, než je tomu například v případě národních dotací, a to je zvlášť pro menší obce dost zásadní,“ řekla starostka Chlumu u Třeboně Jitka Bednářová.

Obec Chrášťany na českobudějovicku dostane 190 tisíc korun. Opraví spojovací chodbu mezi místní základní a mateřskou školou. „Chodba dostane nové vstupní dveře, nová okna a zevnitř i zvenku nový kabát. Dotace pokryje celkové náklady z necelé jedné třetiny. Momentálně pracujeme na přípravě stavebního povolení a výběru dodavatele,“ uvedl starosta obce Josef Vomáčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.