Herold (ODS): Nehledejme nepřítele na pravici

18.08.2013 11:10

Aneb Jak ODS může přežít svou vlastní smrt.

Herold (ODS): Nehledejme nepřítele na pravici
Foto: red
Popisek: Logo ODS

1. Udělejme si pořádek ve vlastní straně.

Od nástupu Mirka Topolánka do vedení ODS přišel do chodu strany zvláštní liberalismus. Regiony a oblasti přestaly být řízeny, začaly si dělat, co se jim zachtělo. Tyto roky nezájmu o vlastní členskou základnu v mnohém rozhodly o tom, kde se strana v tuto chvíli nachází. Mirek Topolánek  moc dobře věděl, že právě jeho nezájem o regiony vedl k růstu k vlivu lobbistů v ODS. Možná mu to i vyhovovalo, neboť jeho Marek Dalík byl exemplárním příkladem neprůhledného vlivového hráče v ODS.  Vrcholem bylo, že jako předseda jim nakonec dal i mediální nálepku, nálepku, kterou všichni používají doposud „kmotři“.

Petr Nečas sice mediálně vystupoval proti této skupince výrazně ostřeji, sílu na radikální změnu však neměl. Kosmetické změny několika vykroužkovaných „kmotrů“, nominantů do Výkonné rady, byla jen velmi slabá odpověď na stav uvnitř ODS. Nyní jsme se zbavili „svého“ pražského Hrdličky (cena byla neskutečně vysoká – rozpad 101) a věřím, že se zbavíme i dalších. J

2. Nehledejme nepřítele na pravici

Přes všechny pády, skandály a prohry je ODS stále ještě samostatná, sebevědomá pravicová politická strana. Nenechme se vmanévrovat do boje o voliče s TOP 09. Budeme-li srozumitelní a důvěryhodní (což je v tuto chvíli asi největší kámen úrazu) vrátí se k nám naši vlastní voliči. Případné útoky na TOP 09 nám nepřinesou jediného voliče. Jsem hluboce přesvědčen, že témat je do voleb víc než dost: 1. Prezidentský systém vlády Miloše Zemana, nástup komunistů a levice k moci, ale především bychom se v této ideově vyprázdněné době měli vrátit ke kořenům naší strany a přetavit je do reálií současných dnů. Hledejme hesla, která nám voliči budou věřit. Osobně jsem však přesvědčen, že útok na samotné základy naší demokracie je tak silný a situace natolik vážná, že je doba začít přemýšlet jak sjednotit pravici. Německý model CDU/ CSU by mohl být řešením.

3. Dejme šanci novým politikům

Nevěřím v personální vyprahlost ODS. Máme více než 20.000 členů. Je třeba hledat nové neokoukané tváře, které mohou přinést důvěryhodnost značce.

4. Hlavu vzhůru

Toto heslo použil Václav Klaus ve volební kampani 1998 po „Sarajevském atentátu“. Se sklopenou hlavou, pokud se nedokážeme podívat voličům do očí nejenže nemůžeme vyhrát žádné volby, ale nemůžeme ani udělat žádný volební výsledek.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.