Hladíková (ODS): Zlínská zrcadla se stala součástí výuky

22.10.2023 10:34 | Tisková zpráva

Zlínská zrcadla, unikátní projekt vytvořený sérií multimediálních instalací v zámeckém parku, dostal nový rozměr.

Hladíková (ODS): Zlínská zrcadla se stala součástí výuky
Foto: ODS
Popisek: ODS

Statutární město Zlín oživilo s finanční podporou Nadace ČEZ a jejího programu Podpora regionů 2022 loni vzniklý edukační program. V současnosti je určen pro studenty a žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, přičemž expozicí provází odborná učitelka. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31661 lidí

„Prohlídka instalací v sadu Svobody se tak stala součástí výuky a to je dobře. Edukační program je zaměřený nejen na historii a současnost Zlína, ale především rozvíjí fantazii a podněcuje také ke vzájemnému pochopení, empatii a vyjadřování vlastních názorů,“ uvedla náměstkyně primátora pro školství a kulturu Martina Hladíková s tím, že prvními návštěvníky byli v pátek 6. října žáci 1. a 2. ročníku ZŠ Komenského v Otrokovicích. 

O edukační program, který potrvá až do konce listopadu, je mimořádný zájem a je možné, že některé zájemce město neuspokojí. Zájemci si mohou zamluvit termín na e-mailové adrese barborakvasnickova@zlin.eu. V případě ukončení aktuálního speciálně upraveného programu je možné využít standardní program. Jeho návštěva je zpoplatněna cenou za jednotlivého účastníka ve výši 39 korun, přičemž pedagogický či jiný doprovod je zdarma.

Výstava Zlínská zrcadla vznikla loni u příležitosti výročí 700 let od první písemné zmínky o městu Zlínu a tvoří i tři instalace. První pracuje s osobitým pohledem spisovatele Pavla Kosatíka na vývoj města a jeho okolí, který doplňuje a glosuje kresba. Vznikl tak mezigenerační dialog mezi textem a obrazem, který je chvílemi v souzvuku, chvílemi v kontrastu.

Imersní film je coby druhá instalace audiovizuálním zážitkem umožňujícím návštěvníkům prožít minulé okamžiky Zlína v různých dobách, sezónách, světle, v období rurálním, během požáru, při příjezdu prvního vlaku, v baťovském rozvoji, ale i v momentech současných. Jde o frame by frame malovanou animaci, která se chová ke každému okénku filmu jako k obrazu.

Poslední instalací jsou zrcadla Zlína. Zde se jedná o lyrickou konstelaci tekutých tvarů, poeticky rozmístěných mezi nejkrásnějšími stromy zlínského parku, zrcadlí jejich koruny, plynoucí nebe a zvídavé kolemjdoucí návštěvníky. Duší této instalace je zvuková kompozice, která je oslavou cyklického času, střídání ročních dob, prodlužování a zkracování dnů, momentů rovnodennosti a slunovratů a zároveň funguje jako překvapivý sluneční kalendář nebo orloj.

Více o expozici na FB stránce Zlínská zrcadla, kde se pravidelně aktualizují časy zahájení jednotlivých produkcí ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…