Hlubuček (STAN): Celá Evropa dnes hledá způsoby, jak uzavřít materiálový cyklus

02.10.2020 22:08

Praha se přidala k evropským městům a podepsala Deklaraci o cirkulární ekonomice.

Hlubuček (STAN): Celá Evropa dnes hledá způsoby, jak uzavřít materiálový cyklus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlubuček

Praha se připojila k dalším evropským městům a podepsala Deklaraci evropských měst o cirkulární ekonomice (European Circular Cities Declaration). Signatáři Deklarace jsou například Kodaň, Helsinky, Lublaň nebo Sevilla.

„Prosperita města nemůže být napříště spojena s plýtváním se zdroji. Celá Evropa dnes hledá způsoby, jak uzavřít materiálový cyklus - od designu výrobků po nakládání s odpady. Praha je plná talentovaných lidí a firem, kteří se na této změně již dnes podílejí. Připojení k evropským cirkulárním městům je pro nás symbolická odměna za dosavadní práci a další krok k naplňování klimatického závazku Prahy,” říká náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček.

Signatáři se zavázali urychlit přechod z lineární ekonomiky na cirkulární ekonomiku. Vyzývají také další města, aby se přidala.

Jak dnes zaznělo na konferenci v Mannheimu, kde byla deklarace podepsána: „Města a regiony jsou kolébkou inovací a socioekonomické transformace s obrovským potenciálem být lídry v přechodu k cirkulární ekonomice. Místní a regionální samosprávy řídí řadu klíčových odvětví, jako je mobilita a nakládání s odpady. V konečném důsledku jsou odpovědné za způsob využívání půdy a územní plánování. Mají tak ideální pozici pro podporu cirkulárního hospodářství a udržitelnější a odolnější budoucnosti.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.