Hnutí PRO! Kraj: Požadujeme zásadní změny v Krajské zdravotní

29.02.2016 11:16

Hnutí PRO! Kraj upozorňuje, že kvalita a dostupnost zdravotní péče v Ústeckém kraji je ohrožena neodpovědným přístupem krajských politiků a chybnými kroky managementu společnosti Krajská zdravotní, a.s.

Hnutí PRO! Kraj: Požadujeme zásadní změny v Krajské zdravotní
Foto: PRO! Kraj
Popisek: logo hnutí PRO! Kraj

Na tiskové konferenci před jednáním krajského zastupitelstva zástupci hnutí také avizovali, že budou požadovat vyvození politické odpovědnosti za dotační podvody v ROP Severozápad. Manažer hnutí Leo Steiner dále upozornil, že krajská koalice KSČM  a ČSSD  hodlá utratit pět milionů Kč za reklamu připomínající úspěchy politiků ve vedení kraje. To v předvolebním období budí podezření na zneužívání veřejných prostředků  ke stranické kampani.

KRAJSKÁ ZDRAVOTNÍ A.S. A NEMOCNICE NÁSLEDNÉ PÉČE RYJICE/MOST  

Management společnosti Krajská zdravotní, a.s. (KZ), který je striktně politický, stejně jako politici ve vedení kraje dlouhodobě přehlíží riziko tzv. veřejné podpory.  Kroky jakými jsou navyšování základního jmění jednotlivých nemocnic, převody majetku z jednotlivých nemocnic do KZ či dotační podpora z kraje nad rámec běžného rozpočtu mohou vyústit ve více jak miliardovou nedovolenou veřejnou podporu. „Ústecký kraj i jeho Krajská zdravotní přes několikaleté naše upozorňování opakovaně porušuje právo EU, což naposledy prokázal při transformaci nemocnic následné péče v Mostě a Ryjicích. Provedli jsem právní analýzu tohoto převodu a zjistili jsme, že je nejenom protiprávní ve vztahu k naší legislativě, ale dokonce ve vztahu k evropskému právu. Tato zjištění můžou mít nedozírné následky na fungování zdravotnictví v kraji a to konkrétně vrácením více jak miliradové  nedovolené podpory, včetně úroků a náhrady škod společností Krajská zdravotní,“ řekl k tomu Leo Steiner.  

„Kolem krajské zdravotní se už stalo spoustu chyb a mám dojem, že další si nemůžeme dovolit,“  uvedl Marian Bystroń, zdravotnický expert hnutí PRO! Kraj. Dodal, že KZ trápí mnoho problémů, od špatné koordinace poskytování zdravotní péče, předražené nákupy vybavení a zdravotnického materiálu či nekoordinované investice do jednotlivých provozů. „Pracujeme na koncepci, která by městům dala aspoň částečný vliv na směřování a provoz městských nemocnic. Bavíme se o variantě majetkového podílu obcí v akciové společnosti. Centrální a striktně politické řízení krajského zdravotnictví se neosvědčilo,“ doplnil Marian Bystroň.  

Analýza a posudky zde: 

POLITICKÁ ODPOVĚDNOST ROP SEVEROZÁPAD  

Hnutí PRO! Kraj nesouhlasí s tvrzením některých politiků, že nezákonné praktiky při rozdělování dotací v ROP Severozápad jsou selháním jednotlivců. Stávající předseda Regionální rady ROP Severozápad dokonce veřejně proklamoval, že za současné problémy dotačního úřadu můžou hlavně ti, kdo poukazovali na nekalosti.  „Je jasné, že rozkrádání dotací v ROPu bylo umožněno systémovým nastavením, za které jsou odpovědní konkrétní politici,“ řekl Leo Steiner. Ten již v roce 2012 podal trestní oznámení směřující na všechny tehdejší členy Výboru Regionální rady (např. Jana Vaňhová, Arno Fišera, Josef Novotný, Jakub Pánik, Pavel Kouda, Jaroslav Komínek). „Svalovat všechnu vinu za dotační podvody na pana Kusnierze či na Lea Steinera, který se nebál postavit mafii a na podvody upozornil, je směšné. S politikou by se ale měli rozloučit ti, kdo jakkoliv umožnili rozkradení peněz, které měly především pomoci těžce zkoušenému Ústeckému kraji,“ dodal předseda zastupitelského klubu hnutí PRO! Kraj Jiří Řehák.  

KAMPAŇ KSČM A ČSSD ZA PENÍZE KRAJE?  

Vedení Ústeckého kraje chystá informační kampaň k 15 letům od vzniku kraje. Kampaň za  5 milionů Kč včetně DPH má například „budovat vztah k představitelům Ústeckého kraje …spojením s pozitivními změnami, proto každou změnu bude komentovat…. odpovědný politik.“  Leo Steiner z Hnutí PRO! Kraj to považuje za průhlednou snahu ušetřit ve stranických kasách KSČM a ČSSD náklady na předvolební kampaň před podzimními krajskými volbami.  

Reklamní agentura DARK SIDE, a.s. má veřejnosti v kraji představit úspěchy, kterých dosáhli místní politici. Ti současní mají přitom dle zadávací dokumentace k zakázce na kampaň prezentovat úspěchy například ve zdravotnictví, sportu apod.  

„Pokud by kampaň měla připomenout 15 let nebetyčné politické korupce s miliardovými škodami, neprotestoval bych. Jde ovšem nejspíš o politickou agitku KSČM a ČSSD, kterou občané kraje snadno prokouknou. Se zastupiteli z Hnutí PRO! Kraj budeme všechny výstupy kampaně bedlivě sledovat a upozorníme pokaždé, kdy se informování veřejnosti stane předvolební propagací. Zdá se, že budeme mít napilno,“ uvedl k tomu Leo Steiner.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…