Hnyková: Stop geotermální elektrárně v Tanvaldě

04.05.2014 20:11

Proti záměru firmy Entergeo vybudovat v Tanvaldě geotermální elektrárnu vznikla petice, kterou podepsalo více jak dva tisíce lidí. Jsem přesvědčena, že názor takto veliké skupiny obyvatel by se měl akceptovat.

Hnyková: Stop geotermální elektrárně v Tanvaldě
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Sedmitisícový Tanvald si vyhlídla firma Entergeo, aby zde uskutečnila svůj plán na výstavbu geotermální elektrárny. Potud by bylo vše v pořádku. Jak já, tak celé naše hnutí Úsvit podporujeme nové, pokrokové technologie. Problémem se ovšem stalo místo, kde se má záměr uskutečnit. Přímo v centru města v areálu bývalé továrny.

Skupina odpůrců elektrárny sestavila petiční výbor a sepsala petici. Tu do dnešního dne podepsalo přes dva tisíce lidí. Jelikož je plánovaná stavba na soukromém pozemku a investor má souhlasné stanovisko Ministerstva životního prostředí ČR, nic mu nebrání, aby začal s průzkumem oblasti. Přesto se domnívám, že by měl být akceptován názor takto veliké části obyvatel a investor by se měl poohlédnout po jiné vhodné lokalitě, která by nebyla přímo v centru obydlené oblasti.

Naprosto chápu obavy obyvatel z možných otřesů, znečištění povrchových i hlubinných vod, hluku a podobně. Před dvěma týdny jsem se zúčastnila besedy obyvatel Tanvaldu se zástupci investora a zde jsem také přednesla svůj příspěvek, v němž jsem uvedla, že přání takto veliké skupiny obyvatel by mělo být respektováno, a zároveň že se domnívám, že bohatství, které se ukrývá pod povrchem Země, patří nám všem a neměl by z něj profitovat pouze někdo.

Jsem ráda, že na posledním zasedání zastupitelstva Tanvaldu vydali k záměru elektrárny zastupitelé zamítavé stanovisko, i když vím, že tím nezabrání výstavbě elektrárny. Všechny tyto kroky ovšem mohou být důležité v momentě, kdy se bude rozhodovat o stavebním povolení pro uvažovanou elektrárnu.

reklama

autor: Jana Hnyková - profil

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.