Hnyková (Úsvit): Sociální služby si zaslouží kvalitní zákon, ne „paskvil“, který připravuje MPSV

05.12.2016 20:28

Na semináři k novele zákona o sociálních službách, který dnes uspořádala poslankyně Jana Hnyková (Úsvit) společně s kolegyní Hanou Aulickou – Jírovcovou (KSČM) a odbory, zaznělo mnoho připomínek z řad odborné veřejnosti k připravované novele.

Hnyková (Úsvit): Sociální služby si zaslouží kvalitní zákon, ne „paskvil“, který připravuje MPSV
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Samotná poslankyně Hnyková považuje za nešťastné, že v připomínkovém řízení k zákonu se sešlo čtyři sta osmdesát stran připomínek. „To samo o sobě vypovídá o úrovni a připravenosti zamýšlené legislativní změny,“ vystihla stav poslankyně.

Za nejproblematičtější body považují diskutující především oblast registrací, které Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje udělovat pouze na pět let. Dále § 58, díky kterému mají být vyjmuty zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (takzvané klokánky) ze zákona sociálně právní ochrany dětí. To považují všichni zúčastnění z nepřípustné. Kritiku sklidily i minimální personální standardy pro zařízení sociálních služeb. Ty by se měly přetvořit ve standardy optimální, aby zajistily dostatek pracovníků v sociálních službách.

Poslankyně Jana Hnyková uvedla, že pokud nebudou tyto připomínky vypořádány ku prospěchu sociálních služeb, bude usilovat o navrácení zákona k přepracování. Tuto informaci chtěla sdělit zástupcům Ministerstva práce a sociálních věcí osobně, těm však účast na semináři ministryně Marksová zakázala. „Když se v pátek ve tři čtvrtě na čtyři dozvím, že se nikdo za MPSV oficiálně nezúčastní semináře, tak si kladu otázku, co paní ministryně dělá na svém místě? Na seminář přijelo přes sto dvacet účastníků a ona zakáže svým lidem vystoupit, předložit a obhájit zákon. Považuji to za neslýchané a neprofesionální a nekolegiální!“ uvedla Jana Hnyková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…