Hodek (ČSSD): K největšímu nárůstu případů zadlužení dochází po Vánocích

20.12.2017 6:32

Každý z nás chce, zejména svým dětem, dopřát krásného Ježíška se spoustou dárků. Bohužel ne všechny rodiny jsou v takové finanční kondici, která by umožňovala splnit všechna přání a nároky dětí. Stále častěji si tak lidé na dárky půjčují a neuvědomují si, že za krátké chvíle radosti u stromečku mohou platit nemalými starosti se splácením dluhů.

Hodek (ČSSD): K největšímu nárůstu případů zadlužení dochází po Vánocích
Foto: Ladislav Carda
Popisek: radní Daniel Hodek (ČSSD)

„Chápu, že každý chce svým blízkým o Vánocích udělat radost a navodit bezproblémovou atmosféru plnou pohody. Každý by ale měl vzít v úvahu své finanční možnosti a uvědomit si, že dárky by neměly způsobit zadlužení rodiny, nebo v horším případě skončit u exekučního řízení,“ varoval radní pro sociální oblast Daniel Hodek.

Každoročně totiž nezvladatelné dluhy a následné exekuce nedopadají jen na dlužníky, ale na celé domácnosti, které se tím dostávají do bezvýchodné situace. A jejich členové se pak obracejí s žádostí o pomoc. „K největšímu nárůstu případů zadlužení každoročně dochází právě po Vánocích, v prvním a druhém čtvrtletí následujícího roku. Z velké části se jedná o dluhy vzniklé v souvislosti s vánočními nákupy. S tím je spojen nárůst exekucí zejména v prvním pololetí", upřesňuje Hynek Kalvoda, předseda Asociace občanských poraden, které každoročně v prvním čtvrtletí řeší okolo 200 pražských případů končících exekutorským řízením.

Podle průzkumu exekutorské komory si na výdaje, spojené s Vánoci, letos hodlá půjčit 13 % Čechů v produktivním věku. Většina z nich takto řeší vánoční dárky opakovaně. „Na počátku obrovských problémů přitom může být právě úmysl koupit dítěti vytoužený dárek, nebo rodičům vysněnou dovolenou. Mnoho lidí si v tu chvíli ani nepřipouští, že i z malého dluhu může vyrůst pořádný Otesánek. Pokud už taková situace nastane, je důležité, aby rodina o problémech svého člena věděla a mohla hledat řešení dřív, než na dveře zaklepe exekutor,“ doplnil Hodek.

Zdlouhavější proces než si rychle půjčit a za jakých podmínek je doba splácení. „Pohybuje se často v řádech měsíců i let. Záleží jen na tom, do jaké výše lidé nechají své dluhy vyšplhat a kolika půjčkami se je snaží řešit, než pochopí, že bez odborné pomoci to sami nezvládnou,“ popisuje Kalvoda z AOP.

Jako v případě čtyřčlenné rodiny, která se před časem kvůli Vánocům dostala dluhové spirály, kdy dluhy splácí jak manžel, tak manželka. Ta má dokonce dva dluhy, jeden z nich je v exekuci, druhý po splatnosti. „U obou se jí s naší pomocí podařilo vyjednat splátkové kalendáře. Rodina pobírá příspěvek na bydlení ve velmi nízké výši, protože započítává manželův čistý příjem. Rodina měsíčně po úhradě splátek a nákladů na bydlení a vzdělání dcery hospodaří s částkou necelé čtyři tisíce měsíčně,“ popisuje Kalvoda případ z pražské poradny. Současně byla rodina nucena uzavřít krátkodobou velmi nevýhodnou půjčku na překlenutí 2-3 týdnů a předpokládá, že v následujících měsících přestanou plnit dohodnuté splátkové kalendáře a očekávají další exekuci a nárůst dluhu o soudní a exekuční náklady. „Lidé by měli velmi zvažovat, jestli raději neudělat svým blízkým radost něčím jiným, než drahými dárky na dluh,“ dodal Kalvoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

17:04 Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.