Hodek (ČSSD): Ostatky ukrajinského básníka Olesa budou převezeny do Kyjeva

12.01.2017 21:47

Ostatky významného ukrajinského básníka Olexandra Olesa, které byly exhumovány z hrobu na Olšanských hřbitovech, budou po vyřízení všech administrativních náležitostí převezeny do Kyjeva a tam opět důstojně uloženy. Po jednání se zástupci ukrajinské ambasády to sdělil radní pro sociální oblast Daniel Hodek.

Hodek (ČSSD): Ostatky ukrajinského básníka Olesa budou převezeny do Kyjeva
Foto: Ladislav Carda
Popisek: radní Daniel Hodek (ČSSD)

„Po jednání se zástupci velvyslanectví Ukrajiny jsem ihned pověřil ředitele Pražské správy hřbitovů, aby technicky zajistil převoz ostatků ukrajinského spisovatele a básníka Oleksandra Olesa do jeho rodiště,“ uvedl radní Hodek.

Ukrajinská strana deklarovala zájem pro básníka Oleksandra Olesa a jeho manželku, jakožto významného ukrajinského občana, uspořádat důstojný pohřeb a jejich ostatky nechat uložit na významném kyjevském hřbitově. Rada hl. m. Prahy bude o tomto kroku vyrozuměna formou informace.

Olexandr Oles, vlastním jménem Olexandr Ivanovyč Kandyba, se narodil v roce 1878. V roce 1919 emigroval do Budapešti, později do Vídně a nakonec do Prahy, kde prožil největší část z 25 let svého pobytu v emigraci. Jako jeden z prvních ukrajinských literátů psal o nespravedlnostech a zlu páchaným stalinským režimem. Celý svůj život v emigraci toužil po návratu do rodné vlasti, kterého se ale nedočkal. Zemřel v roce 1944 v Praze a donedávna byl pohřben právě na Olšanských hřbitovech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…