Hodek (ČSSD): Problém bezdomovectví je rozsáhlý. Osudy těchto lidí přimějí společnost k zamyšlení

17.12.2016 10:59

Filmový dokument má přiblížit život a osudy pražských bezdomovců.

Hodek (ČSSD): Problém bezdomovectví je rozsáhlý. Osudy těchto lidí přimějí společnost k zamyšlení
Foto: Ladislav Carda
Popisek: radní Daniel Hodek (ČSSD)

Snímek SPI SLADCE vznikl v rámci celopražské kampaně „Ulice není moje volba“, kterou na podporu lidí bez domova pořádá Centrum sociálních služeb Praha ve spolupráci s hlavním městem Prahou. Premiéra dokumentu se uskutečnila 14. prosince 2016 v kině MAT.

„Problematika bezdomovectví je velmi rozsáhlá a, přestože Praha při jejím řešení vytvořila rozsáhlou síť pomoci, je obtížné a velmi zdlouhavé navracet ve větší míře klienty z tohoto prostředí zpět do normální společnosti. Právě vzniklý dokument by měl životní osudy těchto lidí přiblížit a ukázat, jaké důvody a strasti zapříčiňují, že lidé přijdou o střechu nad hlavou. Věřím, že tyto osudy lidí společnost přimějí k většímu zamyšlení a tolerantnosti k pražským bezdomovcům,“ řekl radní pro sociální oblast Daniel Hodek.

Vzhledem k závažnosti tématu, jakým bezdomovectví beze sporu je, se Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) rozhodlo oslovit Českou televizi a nabídnout jí spolupráci na dokumentárním filmu, který by se hlouběji věnoval problematice lidí bez domova.

„V životních příbězích lidí bez domova často hraje roli úmrtí partnerů, rozvod nebo práce ve firmě, která neplatí. Někteří se dostali na ulici v Praze tak, že nejdříve odjeli pracovat do zahraničí, kde ale slíbené místo nedostali. Chceme, aby se lidé dozvěděli, jak je možné a snadné dostat se na ulici a jak je naopak těžké dostat se zase zpátky do společnosti,“ uvedl ředitel CSSP Tomáš Ján.

Česká televize zareagovala na nabídku spolupráce s CSSP velmi vstřícně. Realizace snímku se ujala tvůrčí skupina Michala Reitlera, režie byla svěřena dokumentaristce Marice Pecháčkové.

„Centrum sociálních služeb Praha stálo o to, aby vznikl autorský dokument, v němž by téma bezdomovectví získalo novou, specifickou, osobní perspektivu. Dali nám volnost ve výběru silné autorské osobnosti a následně svobodu tvorby. To je vzácný přístup. Troufám si říci, že na výsledku je to patrné. Marice Pecháčkové se podařilo na lidi bez domova pohlédnout nově, více zevnitř,“ řekl kreativní producent ČT Michal Reitler.

Lidé bez domova jsou lidé jako my. Mají své sny, své vzpomínky, přání, touhy, obavy i strachy. Mají svůj vnitřní svět, který často až osudově ovlivňuje jejich směřování a který zároveň v mnoha případech může znamenat i jistou formu úniku z neúnosné reality.

Režisérka filmu, dokumentaristka Marika Pecháčková s empatií, ale zároveň bez falešného sentimentu zachycuje a mapuje sny lidí, pohybujících se na samém okraji naší společnosti, lidí, jejichž existence je často sama o sobě noční můrou, z níž se lze jen velmi těžko probudit. Výsledkem této cesty „do hlubin duše bezdomovce“ je originální a silný příběh, balancující na rozhraní poetiky a syrové reality, příběh, který rozhodně nenechá diváka v netečnosti a donutí jej k zamyšlení nejen nad problematikou lidí bez domova, ale i nad životními hodnotami jako takovými.

Marika Pecháčková ke koncepci filmu dodává: „Film chápeme jako experiment s hypotézou, že sesbírané sny bezdomovců prozradí skrytou podstatu jejich bytí. Sny otevřely Pandořinu skříňku. Lidé bez domova v nich ventilovali svá traumata, z čehož záhy vyplynulo naše zjištění, že spouštěcím momentem jejich pádu je silný emocionální šok, se kterým se prostě neumějí vyrovnat. Bezdomovectví se tak stává jednou z forem jejich sebepoškozování. Náhle jeden z lidí, se kterými jsme natáčeli, zemřel, a tím se otevřela perspektiva úplně nová. Rozhodli jsme se ve filmu příběh zesnulého pana Majera odkrýt víc do hloubky, pátrali jsme po jeho minulém životě, setkali se s jeho rodinou. Páteř filmu tak stojí na příběhu konkrétního člověka, tělo snímku potom na kolektivním portrétu nevědomí dalších dvanácti bezdomovců, jejichž sny s příběhem pana Majera komunikují. Film je nakonec o touze po rodině, pevných vztazích a lásce. Touze nejen jejich, ale i naší.“

Snímek SPI SLADCE uvede Česká televize na programu ČT2 ve čtvrtek 5. 1. 2017 od 22:45 hodin. 

Producenti ČT si navíc slibují účast dokumentu na filmových festivalech v České republice i na mezinárodní úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.