Hojda (KSČM): Změna vnímání jaderné energetiky je dobrý signál

18.04.2016 4:31

Obyvatelé obce Slavěnice vyjádřili v referendu podporu dostavbě dalších bloků jaderné elektrárny Dukovany. Z jejich postoje vyplývá změna vnímání jaderné energetiky.

Hojda (KSČM): Změna vnímání jaderné energetiky je dobrý signál
Foto: KSČM
Popisek: Pavel Hojda

Je potěšitelné, že lidé pochopili význam jaderné energetiky, která je k životnímu prostředí často šetrnější, než neuvážené masivní uplatňování obnovitelných zdrojů bez znalosti souvislostí a důsledků, včetně ekonomických.

Provoz v Dukovanech pomáhá zkvalitňování života v obci formou finanční podpory v podobě příspěvků a další pomoci. Dočasně zhoršené podmínky po dobu dostavby bloků jaderné elektrárny by měly být kompenzovány ve zvýšené míře.

Zatímco ve výrobě jaderné energie už obce v okolí v dukovanské elektrárny nevidí zásadní problém, dosud odmítají myšlenku zřízení trvalého úložiště radioaktivního odpadu. Stejně odmítavě se k otázce staví i další obce ve vytipovaných lokalitách. Podle mého názoru se jádro problému skrývá v nedostatečné komunikaci vlády s občany a obcemi. Je zcela zřejmé, že se právě pro neschopnost přednést přesvědčivé argumenty nedaří zajistit souhlas s umístěním úložiště jaderného odpadu a tím i jeho budoucí další energetické využití.

V souvislosti s jadernou energetikou je zapotřebí zdůraznit, že KSČM od samého počátku podporuje výrobu elektrické energie z jádra. Ostatní zdroje, zejména obnovitelné, by měly být s ohledem na přírodní podmínky v ČR pouze doplněním energetického mixu. ČR bohužel není v situaci např. Rakouska, Německa nebo Švýcarska, které mají k dispozici významné vodní toky pro využití energie vody nebo rozsáhlé plochy pro větrné farmy. Přesto KSČM nezavrhuje výrobu z těchto zdrojů, ale v míře, která neohrozí plynulost dodávky elektřiny do sítě v případě nepřízně počasí nebo nedostatku paliva pro zdroje, využívajících biomasu atd.

KSČM bude zcela jistě podporovat i rozvoj „chytrých systémů výroby a dodávek energií“, tím je samozřejmě myšleno zejména dokonalejší a efektivnější využívání energií a snižování ztrát, které jsou v současné době nahrazovány vyšší výrobou. Z uvedeného vyplývá, že je zapotřebí vynakládat více prostředků na úspory a zamezení plýtvání energií. Takto vynaložené prostředky přinesou daleko vyšší efekt, než zvyšování výroby pro sanaci energetických ztrát.

Ing. Pavel Hojda, stínový ministr průmyslu a obchodu za KSČM

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.