Hojgr (Soukromníci): Hony na soukromníky a živnostníky

02.04.2019 22:06

Pár zamyšlení vztahujících se k dnešním dnům s připomínkou jak se dvě předchozí vlády (jádro vždy tvořilo hnutí ANO a ČSSD) chovaly k soukromníkům a živnostníkům.

Hojgr (Soukromníci): Hony na soukromníky a živnostníky
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Vážení, dovolte mi pár zamyšlení vztahujících se k dnešním dnům s připomínkou jak se dvě předchozí vlády (jádro vždy tvořilo hnutí ANO a ČSSD) chovaly k soukromníkům a živnostníkům. V nadpisu jsem své zamyšlení nazval Hony na soukromníky a živnostníky, neboť vycházím z několika faktů, které není od věci si připomenout, a zvláště nyní v období slibů majitele hnutí ANO a premiéra ČR, kteréhož program nazval předseda ODS „Marketingem barona Prášila“.

Vzpomeňme si na rok 2013 a sjezd ČSSD, kde ministr vlády pod vedením ČSSD, nazval živnostníky „parazity“. Měl tím asi na mysli soukromníky a živnostníky, kteří platí zdravotní pojištění, ale pokud onemocní, nikdo jim nedá žádnou nemocenskou. Musí si na dny nemoci vydělat.

Připomeňme si rok 2016 a zavedení EET. Honosně definované jako způsob komunikace mezi Finanční správou a živnostníkem. Ve skutečnosti nástroj špehování, získávání veškerých informací o činnosti živnostníka a podkladů pro kontrolní šikanu.

Nesmíme zapomenou ani na Kontrolní hlášení, zcela zbytečné, ale opět vedoucí jen ke nabubření administrativy. A zkuste Vy, nebo Vaše (Váš) účetní udělat sebemenší chybičku. Hned bude důvod, aby kluci na Vás „zaklekli“.

A to ještě je zpříjemněním Vaší každodenní práce cca 280 změn vázajících se na daňové zákony a předpisy.

Shrnu-li výše uvedené řádky, tak jsem neúplně popsal čtyři „hony“ na soukromníky a živnostníky. V těchto dnech jsme svědky dalšího honu.

Blíží se volby do Evropského parlamentu a Andrej Babiš potřebuje posílit svoji pozici a pozici svých zaměstnanců v ANO, protože v Evropské komisi a Evropském parlamentu rezonují jeho konflikty zájmů, prověřují se podezření na dotační podvody a hrozí zastropování dotací pro Agrofert. A to všechno paní Charanzová nemůže zvládnout, potřebuje posily. Cesta k nim vede přes populistické získání hlasů a od nich se odvíjející počty poslanců v EP. Jsme tedy svědky slibů jako zvýšení hranice pro platbu DPH, zjednodušení daňových předpisů, zjednodušení daňového přiznání (pokolikáté už?), zálohové daně s jednotnou platbou zdravotního a sociálního pojištění a podobně.

Nejsem ekonom ani účetní, ale z několika diskuzí ve svém okolí jsem pochopil, že je to opět vějička. Asi to nebude zálohová daň, ale sjednaná daň mezi soukromníkem/živnostníkem a Finančním úřadem. Jednak se to podle vypuštěných informací (které se ale u současné vlády mění ze dne na den) bude týkat pouze části soukromníků a živnostníků, a to ještě pokud uplatňují odečty na blízké osoby. Za druhé už vidím rovné jednání mezi FÚ a soukromníkem a živnostníkem o výši sjednané daně. Ale, přece daň, zdravotní a sociální pojištění se platí podle výsledků v předešlém roce. Co když následující rok dopadne jinak. Vrátí mi FÚ přeplatek? Bude FÚ velkoryse ochoten jednat o výši nové sjednané daně? A stejně opět budu muset mít všechny přehledy jako nyní.

Proto si myslím, že je velmi potřeba zaktivovat příbuzné a známé ve svém okolí k účasti na volbách do EP a podpoře kandidátky koalice Strany soukromníků České republiky a hnutí Nezávislých. Za každou cenu tak oslabit výsledek vládních stran. Udělejme vše pro náš co nejlepší výsledek.

Ing. Jiří Hojgr,
místopředseda Strany soukromníků České republiky v Hradci Králové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…