Holeček (STAN): Ovlivnění pedagogem je u některých lidí důležitější než výchova doma

31.05.2017 16:53

Projev na 7. schůzi Senátu dne 31. května 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o pedagogických pracovnících:

Holeček (STAN): Ovlivnění pedagogem je u některých lidí důležitější než výchova doma
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

. Já jsem stejně jako kolega Větrovský v pozici člověka, který mnoho let učil. Nyní jsem v pozici člověka, který je zřizovatelem několika základních škol, to znamená, jsem starostou poměrně ve velkém městě. Máme tam mateřské školy, základní školy i střední školy. Já když jsem obdržel návrh zákona, aniž jsem ho ještě četl, tak jsem ten návrh poslal všem ředitelům škol, školek, nejenom ve městě, ale i ve správním obvodě našeho města. Dostal jsem 17 odpovědí, z toho asi 6 bylo takových jakoby nicneříkajících, ale abych to zkrátil, drtivá většina těch ředitelů, já jsem jim položil otázky: V čem vám návrh tohoto zákona, v čem vám návrh kariérního řádu pomůže a zjednoduší hodnocení vašich učitelů? V čem si myslíte, že pomůže ke zlepšení vzdělání, nejenom dětí, ale i pedagogů? Drtivá většina ředitelů mi napsala nebo mi zavolala, že v ničem, drtivá většina učitelů mi dokonce napsala, že to ztíží provoz školy, už z důvodů, které tady byly řečeny.

Kolegyně a kolegové, všichni jsme si prošli nějakými školami. Když se čistě podíváte do své minulosti, určitě víte, že spousta pedagogů vás ovlivnila a ovlivňuje dodnes, protože se na vás v uvozovkách podepsali. To znamená, byli to lidé, kteří ovlivňovali vaše vzdělání a ovlivňovali vaši výchovu. U některých lidí je to dokonce ještě důležitější než výchova doma.

Já si matně vzpomínám na jednoho svého profesora, vynikajícího češtináře, na kterého vzpomínám dodnes, který chodil do třídy a měl malinký papírek, kde měl napsáno, co v té třídě bude učit, jenom body. A my jsme pak byli zticha, jako pěny, a poslouchali jsme ho, protože to byl pan učitel, to byl pan profesor. Tento pan profesor by podle mě možná došel do druhého kariérního stupně, protože u něj byla výchova dětí a vzdělávání dětí na prvním místě. Administrativa až na tom posledním.

Já si myslím, a budu také hlasovat pro zamítnutí této novely zákona, že nepřináší to, co by přinášet měla, to znamená, vypíchnutí odměňování a nějakým způsobem pomoci učitelům dobrým. Myslím si, že to tak není. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

18:14 Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k Andreji Babišovi a EU.