Holomčík (Piráti): Kvituji, že Evropská komise neustoupila agrokorporacím

04.06.2018 15:34

Zastropování dotací, větší objem prostředků pro řešení sucha a dalších aktuálních problémů i větší důraz na rozvoj venkova. To jsou klíčové prvky návrhu společné zemědělské politiky 2021–2027 představeném Evropskou komisí, který čeká projednání v europarlamentu a Radě Evropské unie.

Holomčík (Piráti): Kvituji, že Evropská komise neustoupila agrokorporacím
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Po „brexitu“ se prostředky na realizaci společné zemědělské politiky sníží z cca 408 miliard eur v období 2014 – 2020 na 365 miliard eur alokovaných pro období následující. Proto vítáme úsporu prostředků zastropováním přímých plateb pro jeden podnik a možnost přesunutí ušetřených prostředků z účtů agrokorporací směrem k menším zemědělcům a venkovu. Dalším pozitivem je, že až 40 % celkových prostředků bude použito pro adaptaci na klimatickou změnu, tedy i na opatření vedoucí ke snižování následků sucha.

Celý návrh musí ještě projít legislativním procesem. Vývoj jednání budeme pečlivě hlídat. Je třeba, aby se do návrhu co nejméně zasahovalo a zároveň, aby podmínky pro zemědělce na národní úrovni nebyly opět kličkou, jak vyvést veřejné prostředky do kapes majitelů agrokorporací. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…