Holomčík (Piráti): Vidím tu velké riziko dalších buzerací malých obchodníků

04.03.2020 18:10

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 4. března 2020 k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích

Holomčík (Piráti): Vidím tu velké riziko dalších buzerací malých obchodníků
Foto: Piráti
Popisek: Radek Holomčík

Vážené dámy, vážení pánové,

já bych se rád vyjádřil k návrhu, ke kterému se později přihlásím v podrobné rozpravě. Ten návrh se týká v podstatě řekněme odpovědnosti za problém dvojí kvality, s tím, že v současné podobě, tak jak jej předkládá Ministerstvo zemědělství, je tím primárním a vlastně jediným, kdo má tu zodpovědnost, obchodník. Já si myslím, že to není dobře. Není to dobře zejména ve vztahu k malým obchodům, protože problém obslužnosti venkova nám poměrně roste.

A já v tom ministerském návrhu vidím velké riziko dalších řekněme buzerací pro malé obchodníky. My jsme byli při projednávání ve výboru ujišťováni i zástupci potravinářské inspekce, že v podstatě ti malí obchodníci nejsou tím primárním cílem, že z toho budou vyjmuti. A já nemám důvod zpochybňovat vyjádření zástupců inspekce, nicméně ten zákon prostě říká něco jiného, ten zákon říká - všichni. Dá se říct, že v podstatě tady vytváříme takovou situaci právní nejistoty, kdy ten malý sice jako že má informaci, že se ho to netýká, ale pokud se něco stane, tak může být pokutován úplně stejně jako ten velký. Já to nepokládám za správné, myslím si, že ta primární odpovědnost by měla být jinde. Proto jsem přijal návrh, který tedy původně samozřejmě není můj, je to návrh pana kolegy Kalouse, ale přijde mi správné, aby prošel projednáním na výboru, abychom o něm vedli diskusi i zde na plénu a aby prošel tím závěrečným hlasováním ve třetím čtení. Jak jsem říkal, přihlásím se k němu v podrobné rozpravě.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…