Holomčík (Piráti): Znalost umístnění a stavu odvodňovacích drenáží je mimořádně důležitá

25.06.2020 11:49

Piráti plní svůj plán na řešení sucha: Zemědělský výbor podpořil jejich návrhy na lepší využití odpadní vody i zmapování odvodňovacích drenáží.

Holomčík (Piráti): Znalost umístnění a stavu odvodňovacích drenáží je mimořádně důležitá
Foto: Piráti
Popisek: Radek Holomčík

Zemědělský výbor na středečním jednání schválil pozměňovací návrhy pirátského poslance Radka Holomčíka k novele vodního zákona. „První z nich má napomoci lepšímu využití tzv. šedé vody ve veřejných budovách, což je voda například z umyvadel, sprch, dřezů, kterou by se dalo opětovně splachovat. Druhý zlepší zveřejňování informací o umístění a stavu systémů odvodňování polí,“ uvedl Holomčík s tím, že Piráti prosazováním těchto opatření plní svůj plán boje se suchem „Vodu řešíme teď“, který představili v minulém týdnu.

První přijatý pozměňovací návrh se týká usnadnění využití tzv. šedé vody. „Syste´my sˇetrne´ho hospodarˇeni´ s vodou v budova´ch sˇetrˇi´ pitnou vodu a take´ zamezuji´ rychle´mu odtoku sra´zˇkovy´ch vod do kanalizace. Jejich zava´deˇni´ je adaptacˇni´m opatrˇeni´m na zmeˇny klimatu. V legislativeˇ vsˇak zati´m neni´ jednoznacˇna´ definice uzˇitkove´ vody, jeji´ kvality a mozˇnosti´ jeji´ho vyuzˇiti´. Pokud chce tak stavebni´k zavést neˇktery´ ze syste´mu° sˇetrne´ho hospodarˇeni´ s vodou, musi´ zi´skat vyja´drˇeni´ Krajske´ hygienicke´ stanice, ktera´ pokazˇde´ rozhoduje o stejne´ veˇci znovu,“ vysvětlil Holomčík

Povolovaci´ proces se tím pádem prodluzˇuje a stavebni´k nema´ jistotu kladne´ho vy´sledku. „Ci´lem pozmeˇnˇovaci´ho na´vrhu je odbourat jednu z legislativni´ch barie´r pro vyuzˇi´va´ni´ syste´mu° na zužitkování desˇtˇove´ a sˇede´ vody i zave´st definici uzˇitkove´ vody do za´kona o ochraneˇ verˇejne´ho zdravi´. Za´rovenˇ chceme definovat mozˇne´ zpu°soby jeji´ho vyuzˇiti´ jako je splachova´ni´, prani´, u´klid, za´vlaha a podobně, tedy posunout se smeˇrem ke skutecˇne´ realizaci syste´mu°, ktere´ vyuzˇi´vaji´ tzv. sˇedou vodu,” popsal Holomčík.

Druhým návrhem je zavedení povinnosti pro ministerstva zveřejňovat informace o stavu podzemních a povrchových vod ve formátech strojově čitelných dat (tzv. open-data). „Naší ambicí je, vedle zajištění dostupnosti důležitých dat, také vyřešit dlouhodobý palčivý problém s neexistencí ucelené evidence vodních děl k vodohospodářským odvodňovacím drenážím pozemků, tzv. melioracím. Ty se týkají plochy více než 1 milionu hektarů, což je zhruba 13 procent rozlohy Česka, a mají významný vliv na hospodaření s vodou v této oblasti. Přesto jsou informace o jejich umístění kusé a rozstříštěné na řadě míst. Pokud chceme skutečně účinně řešit stav naší krajiny a problémy se suchem, je znalost umístnění a stavu odvodňovacích drenáží mimořádně důležitá,” dodal Holomčík. Podle vládou schválené Informační koncepce České republiky byl měla být všechna veřejná data, u kterých je to možné, zveřejňována ve standardu open data, návrh tak pomůže tuto strategii naplnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…