Horák (LEV 21): Vox populi, vox Babiši

25.06.2013 16:11

Jak praví vševědoucí Wikipedie, populismus je způsob, jak získat stoupence bez věcného programu na základě reagování na aktuální společenskou poptávku, ale jen slovně, sliby zlepšení ve prospěch posluchačů nebo čtenářů - potenciálních stoupenců, např. voličů, bez ohledu na skutečné možnosti jejich splnění a bez ohledu na vedlejší a dlouhodobé následky, které jsou zamlčeny, často úmyslně.

Horák (LEV 21): Vox populi, vox Babiši
Foto: NS - LEV 21
Popisek: Stínový ministr spravedlnosti NS - LEV 21 Karel Horák

Definice jak ulitá pro agitky Babišova Ano 2011. Hospodářské noviny otiskly dne 21.6.2013 poměrně podrobný rozhovor s Věrou Jourovou, stoupenkyní tohoto politického hnutí. Upřímně řečeno, kromě ní a Andreje Babiše nikoho jiného neznám. Za pozornost však stojí, že hnutí chystá zanedlouho tzv. Naslouchací tour, jehož cílem je „dozvědět se, co jsou ty největší problémy, co lidi trápí a ty zohlednit v jejich programu“.

Ta je to bomba, pan Babiš bude zjišťovat, co naše občany trápí. Jako by to nevěděl už dlouhé roky, jako by agentury pro výzkum veřejného mínění nechrlily každý měsíc řebříčky problémů dokonce seřazených podle stupně důležitosti, jako by lidé denně nebyli konfrontováni tím, jak velký rozdíl je mezi sliby a činy ze strany bývalé vlády a koalice. Za populismus nejhrubšího zrna však považuji to, aby za základ programu jakéhokoli politického subjektu byla vzata toliko přání lidí. Tedy aby program byl podle nich sestavován. To by se snad mělo zakázat.

Stranický program má být především programem vycházejícím zejména z hlubších analýz, zkušeností, tendencí společenského a ekonomického vývoje a reálných možností země. Zejména by měl být v určitém časovém horizontu splnitelný. Strana by měla samozřejmě disponovat i odborníky, kteří budou zárukou plnění přijatého programu. „Slibotechen“ anebo politiků, kteří jednali v rozporu nejen se svými vlastními sliby, ale dokonce i v rozporu s programovým prohlášením vlády, máme už plné zuby.

Pak Babiš má peníze, které v politice hodlá použít. To je sice silná deviza, ale není to všechno. Jednou ze základních tezí Babišova hnutí je, aby stát začali řídit zkušení, slušní a odpovědní lidé, kteří prokázali své schopnosti. Já ty lidi nikde nevidím, pan Babiš dosud kromě paní Jourové nikoho neukázal.

Pokud si Babišovci nechávají „vypracovávat“ program přímo od občanů, dostanou se do stejné situace, kterou chtějí nyní napravovat. Nehomogenní, nekoncepční a tím pádem beztvarý program plný nereálných cílů nejde plnit a splnit. Tím se dále prohloubí znechucení z politiky, nedůvěra k politikům a zklamání z vývoje země. Na programovou alchymii a plná ústa slibů a odhodlání dojely přece naprosto modelově Věci veřejné, jinak ničím pro politickou praxi nevybavené. Jejich příklad budiž poučením nejen Babišovcům, kteří chtějí být snad ještě většími přeborníky v populismu. Našlápnuto mají dobře. Jo jo, hlas lidu, hlas Babišův.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).