Horčička (ČSSD): Podpora čtenářství v současné počítačové době je velmi potřebná

06.10.2018 7:37

Ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně se předávala ocenění Středočeský Kramerius 2018.

Horčička (ČSSD): Podpora čtenářství v současné počítačové době je velmi potřebná
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Slavnostní vyhlášení sedmého ročníku soutěže Středočeský Kramerius 2018 proběhlo ve středu 3. října ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně. Titul získaly dobrovolné knihovnice z pěti regionů Středočeského kraje, na které je kraj rozdělen za účelem poskytování podpory v rámci programu regionálních funkcí knihoven. Středočeský Kramerius si klade za cíl motivovat neprofesionální knihovníky ke spolupráci a aktivitě. Nejúspěšnější z nich oceňuje.

„Ve Středočeském kraji je více než sedm set veřejných knihoven, které působí v obcích a malých městech a lze je zařadit do kategorie neprofesionálních knihoven. Ty nejlepší z nich nejsou pouze tradičními půjčovnami knih, ale stávají se kulturními středisky rozvíjejícími komunitní život v obci. Právě na knihovnice a knihovníky z takových knihoven je zaměřena cena Středočeský Kramerius. Účelem ocenění je nejenom podpořit aktivní dobrovolné knihovníky v jejich knihovnické práci, ale zároveň inspirovat další, aby je následovali. Podpora čtenářství v současné počítačové době je velmi potřebná,“ řekl Mgr. Karel Horčička, (ČSSD), radní pro oblast kultury a památkové péče.

V letošním roce titul Středočeský Kramerius 2018 získaly – Marie Vrbová z Ratměřic (region Benešov), MgA. Zuzana Brychtová Horecká společně s Mgr. Barborou Černohorskou ze Statenic (region Kladno), Bc. Anna Holubová z Bohdanče u Zbraslavic (region Kutná Hora), Jana Kuncířová z Byšic (region Mladá Boleslav) a Dana Schovánková ze Bzové (region Příbram). Oceněné knihovnice obdržely za svou záslužnou práci, kterou ve svých obcích po celý rok odvádějí, diplom, finanční odměnu a samolepku s logem Středočeský Kramerius, kterou si budou moci vylepit ve své knihovně. Ceny spolu s Ing. Zdeňkem Štefkem (KSČM), předsedou Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch za Středočeský kraj předával i Mgr. Tomáš Procházka, vedoucí oddělení kultury a zástupkyně ředitele Středočeské vědecké knihovny v Kladně, Ing. Eva Recmanová.

„Předání ceny je příležitostí poděkovat nejen oceněným, ale i ostatním dobrovolným knihovnicím za jejich důležitou práci. Na ní totiž stojí společně s podporou obce úspěch malých knihoven. Je to alespoň symbolické gesto, kterým můžeme vyzdvihnout jejich mnohdy i řadu desetiletí trvající obětavou činnost,“ dodal Zdeněk Štefek. Pogratulovat knihovnicím přišel i spisovatel Michal Viewegh.

Nominované na ocenění Středočeský Kramerius navrhuje Středočeská vědecká knihovna v Kladně a městské knihovny v Benešově, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami. Schvaluje je Výbor pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch a následně také Rada Středočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.