Horník (STAN): Přiživovat se můžou, pokud ale na to ekonomika má

19.04.2017 12:29

Projev na 6. schůzi Senátu 19. dubna 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o nemocenském pojištění:

Horník (STAN): Přiživovat se můžou, pokud ale na to ekonomika má
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

Já budu velmi stručný. Já mám jenom dotaz. Samozřejmě tak, jak se ta společnost vyvíjí směrem, doufám tedy, že dopředu, tak přicházejí i různé takovéto sociální možnosti, vlastně do společnosti, do sociálního systému dostávat další finanční prostředky. A já si vzpomínám velmi dobře, když byly volby, asi mám dojem, že to byl rok 2008, všichni slibovali. A teď nevím, jestli to bylo 8, nebo 6, to se omlouvám. Vzpomeňte si, kdo jste tady byl v té době, tužkovné a další věci, z kterých potom najednou byl velký problém vyskákat ven, protože ten systém ekonomický na to neměl.

A můj dotaz je, protože těchto věcí postupně přibývá, můj dotaz je, jestli Česká republika, její ekonomika na to bude mít. Já se totiž obávám, že vzniká pořád čím dál tím víc neziskových organizací a dalších společenství, kde jsou lidé, kteří vlastně žijí jenom z toho systému. De facto tomu systému vůbec v žádném případě nepomáhají tím, že by něco vyráběli, že by něco konali pro dobro společnosti. A naopak mi to připadá, že se malinko na tom – zní to možná pejorativně – trochu přiživují. Ale samozřejmě přiživovat se můžou, pokud ta ekonomika na to má. Ten můj dotaz je: budeme na toto všechno v budoucnosti mít? I když samozřejmě já mužům přeji, aby mateřskou dovolenou mohli mít. Nevím, jestli mám říkat, že je dobře, nebo špatně, že jsem to u tří dětí neměl. Dovedu bez toho žít a taky jsem se dostal až do této doby bez velké újmy. A snad bez újmy i moje děti.

To, co tady říkala kolegyně Dernerová, tak ve třech letech začíná dítě, možná trošku dřív, doopravdy toho otce vnímat. A teprve potom následně otec může děcku skutečně hodně zkušeností předávat. Takže já jsem v tomto takový rozporuplný, a proto se zdržím hlasování. Ale prosím odpovědět na to, jak dalece budeme na všechny tyhle sociální záležitosti mít finanční prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…