Horská (KDU-ČSL): Říct si o pomoc není slabost

06.06.2015 16:34

Tento týden odstartovala mediální kampaň „Mlčení bolí“, která má ukázat na problematiku domácího násilí a na nutnost se tímto tématem skutečně komplexně zabývat.

Horská (KDU-ČSL): Říct si o pomoc není slabost
Foto: kdu.cz
Popisek: Senátorka Miluše Horská

Záštitu nad kampaní a celým ročním projektem, který má dostat do povědomí veřejnosti naléhavost řešení domácího násilí, převzala místopředsedkyně Senátu PČR Miluše Horská. Tento čtvrtek byla kampaň „Mlčení bolí“ oficiálně zahájena při tiskové konferenci v Senátu.

Kampaň podpořila řada známých osobností, mezi nimi herečka Michaela Kuklová, Jitka Schneiderová a herec David Suchařípa. Ve spotech, které budou v brzké době i v televizi, říkají známé osobnosti: Říct si o pomoc, není slabost.

„Propagujeme téma, které je dosud legislativně velmi mladé,“ vysvětluje Horská a upozorňuje na jednotlivé podoby domácího násilí, které sahá od ekonomické roviny až po fyzické nebo sexuální násilí a které se vztahuje v poslední době stále častěji také na seniory. Ostatně Barbora Hořavová z Nadace Open Society Fund, která kampaň finančně podpořila, podotýká, že podle různých výzkumů zažilo 32 procent českých žen domácí násilí nebo bylo jeho svědky. Za podpory této nadace je též placena bezplatná Linka bezpečí, která je jistou první pomocí, a další aktivity.

Koordinátorka projektu a zároveň předsedkyně Asociace intervenčních center, Martina Vojtíšková, si od této roční intenzivní práce slibuje celkové systémové zkvalitnění řešení problematiky domácího násilí, což má postihnout především větší součinnost policejních a soudních složek a také například státního zastupitelství.

Senátorka Horská poukázala na to, že nemáme dosud tolik zkušeností s tímto tématem a že je nutné také vylepšit sociální, právní a také emoční poradenství. Zde vidí klíčovou roli právě neziskových organizací, které vykonávají nezastupitelnou úlohu. „Stát tak musí těmto neziskovkám dát patřičnou finanční stabilitu,“ sdělila Horská.

V rámci Pardubického kraje působí také intervenční centrum, které je činné na různých úrovních, mimo jiné i školí příslušníky policie v otázkách zacházení s oběťmi domácího násilí. V uplynulém roce centrum pracovalo podle vyjádření jeho koordinátorky Ivy Bandžuchové celkem s 86 ženami, 63 nezletilými dětmi a 18 muži, kteří byly označeny za ohrožené osoby. Centrum se též podílí na kampani „Mlčení bolí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…