Houška (KDU-ČSL): Lesk a bída dotací

25.03.2017 7:37

Účel dotací se často míjí svým účinkem - tedy podporovat hlavně ty, kteří to nejvíc potřebují. Například někdo koupí penzion, získá dotaci na jeho opravu a po uplynutí doby „udržitelnosti“ ho okamžitě prodá. Dotaci tak vlastně inkasoval spekulant.

Houška (KDU-ČSL): Lesk a bída dotací
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Ale budiž, aspoň se něco postavilo a řemeslníci měli práci. Horší to je s projekty, kde se reálně vlastně nic neděje. Popíší se pouze papíry, vznikne „projekt pro projekt“. Peníze se někde proúčtují a utrácejí se jen proto, aby se čerpalo.

Minule jsme v zastupitelstvu Kraje Vysočina projednávali projekty s těmito názvy: „Návrh optimalizace sítě pobytových zařízení v Kraji Vysočina“ a „Učit se společně, růst individuálně". Oba jsou dotované z Operačního programu na podporu zaměstnanosti. V podkladech byly popsány rozsáhlým a ne příliš vypovídajícím způsobem.

Bohužel předkladatel návrhu nám nevysvětlil ani to, proč se má utratit přes 30 milionů korun za najatou externí firmu. (číst dál celý článek)

Sice to kraj nestojí „skoro nic“ – 95 % všech nákladů totiž pokryje stát a EU, ale pak se nedivme, že i díky podobným nejasnostem má slovo „dotace“ čím dál horší zvuk.

Běžně totiž kvůli splnění podmínek dotací píšeme do žádostí o dotace rozsáhlé složitosti. A když dotace získáme, třeseme se, aby kontroly neobjevily nějaký rozpor a nemuseli jsme peníze vracet. A proto se raději příště do žádostí píší ještě větší nesmysly. A všichni to víme. Bojím se, abychom si tuhle sdílenou přetvářku nepřenesli i do jiných úrovní svého života.

Miroslav Houška

(psáno pro Noviny Kraje Vysočina)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…