Hradec Králové: Počet zastupitelů se nemění, v příštím volebním období jich opět bude 37

02.06.2022 14:51 | Tisková zpráva

V září letošního roku proběhnou komunální volby, ve kterých občané rozhodnou o novém složení zastupitelstev měst a obcí. Stávající zastupitelé musí v závěru svého mandátu v zákonné lhůtě stanovit počet členů tohoto kolektivního orgánu samosprávy pro nadcházející volební období.

Hradec Králové: Počet zastupitelů se nemění, v příštím volebním období jich opět bude 37
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Během včerejšího zasedání schválili hradečtí zastupitelé zachování stejného počtu mandátů i pro příští čtyři roky, v novém období bude zasedat 37 členů hradeckého zastupitelstva.

Dnem letošních voleb do zastupitelstev obcí zanikne mandát členů zastupitelstva města a skončí čtyřleté volební období zastupitelstev měst a obcí zvolených ve volbách konaných v roce 2018. Podle platné legislativy musí stanovit počet členů zastupitelstva příslušné zastupitelstvo obce nejpozději do 85 dnů přede dnem voleb.

Při stanovení počtu členů zastupitelstva obce se přihlíží především k počtu obyvatel a velikosti územního obvodu. Pro město velikosti Hradce Králové je stanoveno možné rozpětí počtu od 25 do 45 mandátů. Podle rozhodnutí zastupitelů bude mít nejvyšší orgán samosprávy znovu 37 členů. Zachován tak bude stejný počet, který má Hradec Králové dlouhodobě.

Kandidátní listiny všech volebních stran, které se chtějí zúčastnit komunálních voleb, musí být podány do 19. července na Magistrát města Hradec Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.