Hřib (Piráti): Praha má přímé letecké spojení s Tchaj-pejí, na Tchaj-wan se bude létat dvakrát týdně

20.07.2023 16:21 | Tisková zpráva

Od středy je zavedena přímá letecká linka mezi hlavními městy České republiky a Tchaj-wanu, což je pro Prahu důležitý milník. Nové letecké spojení pomůže především ekonomice a turismu. Jedná se také na evropské poměry o exkluzivní linku, přímé lety s?Tchaj-pejí provozuje v Evropě tchaj-wanská společnost China Airlines pouze v šesti městech.

Hřib (Piráti): Praha má přímé letecké spojení s Tchaj-pejí, na Tchaj-wan se bude létat dvakrát týdně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Zdeněk Hřib

Ve středu ráno přiletěl prvním pravidelným spojem na Letiště Václava Havla prezident China?Airlines George Kao. V letištním salonku se pak uskutečnil slavnostní meeting po zahájení přímých letů z Tchaj-peje do Prahy za účasti náměstka primátora hl. m. Prahy pro dopravu Zdeňka Hřiba a předsedy Senátu Miloše Vystrčila.

„Pro naše město je to dnes opravdu slavnostní událost. První letadlo na přímé lince z Tchaj-peje dnes dosedlo na pražském letišti. Jedná se o konkrétní výsledek mnohaletého úsilí budovat obchodní a diplomatické vztahy s kolébkou chytrých technologií a inovací, které jsem ještě jako primátor Prahy podpořil při osobním setkání s prezidentkou Tsai Ing Wen během mé návštěvy hlavního města Tchaj-wanu v roce 2019. Jasně se ukázalo, že ekonomická diplomacie se dá dělat s rovnou páteří namísto poklonkování Číně s mizivými výsledky. Vzdálenost 9 tisíc kilometrů už se dá překonat pohodlně dvakrát týdně bez zbytečných přestupů, za což bych rád poděkoval tchajwanským aerolinkám China Airlines,“ uvedl Zdeněk Hřib, I. náměstek primátora pro dopravu.

Dálkové dopravní letouny Airbus A350 urazí cestu z východoasijského ostrova do střední Evropy za přibližně 12 hodin a 30 minut, tímto směrem budou létat každé úterý a sobotu, opačným směrem pak každou středu a neděli. Tento typ Airbusu pojme celkem 306 cestujících.

Pro Tchaj-wan přitom představuje Česko klíčové centrum obchodu a turismu v Evropě, je zde mimořádným investorem. Prahu a Tchaj-pej navzdory geografické vzdálenosti spojuje podle náměstka primátora Zdeňka Hřiba úcta k lidským právům a demokracii či zájem o chytré technologie.

„Zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí vnímám jako pozitivní krok. Jednak se tím posílí turistický ruch ve prospěch hlavního města. A navíc se tím zpevní vazby mezi Českou republikou a ostrovem Tchaj-wan,“ řekl primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

První oficiální jednání o spuštění přímé letecké linky mezi hlavními městy České republiky a Tchaj-wanu s účastí zástupců Prahy se uskutečnila už v roce 2019. Zdeněk Hřib, tehdy v roli pražského primátora, o přímé lince hovořil s tchaj-wanskou prezidentkou, která delegaci přijala. Cílem této návštěvy bylo mimo jiné navázat spolupráci v oblasti moderních technologií a smart city řešení a vyjádřit zájem o rozvoj další spolupráce založené na vzájemném respektu, podpoře liberální demokracie a lidských práv.

V lednu 2020 pak byly vztahy mezi oběma městy při návštěvě tchaj-pejského primátora Ko Wen-je v Praze povýšeny sesterskou smlouvou, která znamenala stvrzení spolupráce v mnoha oblastech, zejména v kultuře, ekonomice, vzdělávání nebo turismu. Téma přímé letecké linky bývalý pražský primátor Zdeněk Hřib otevřel i v roce 2020 při návštěvě Tchaj-wanu v rámci oficiální delegace Senátu ČR v čele s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem, kdy se uskutečnila separátní jednání se zástupci letecké společnosti China Airlines.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

to mám radost, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 20.07.2023 16:25:46
aspoň bude moci létat MPA a taiwanec linkou a vládní speciál bude moci být dán k trvalému použití ua

|  7 |  0

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…