Hrnčíř: Egypt zoufale vyzývá k boji proti islamistům. Západ mlčí…

13.05.2015 10:52

Je smutné, když muslimská země musí jako jediná, bránit křesťany před muslimskými radikály. To je výsledek zahraniční politiky USA a Západu.

Hrnčíř: Egypt zoufale vyzývá k boji proti islamistům. Západ mlčí…
Foto: red
Popisek: Jan Hrnčíř (SPD)

Když před čtyřmi lety byly v ohrožení miliardové zisky ropných korporací, dokázala se válečná koalice USA, Francie a Velké Británie zformovat rychlostí blesku a za pomoci bomb a dodávek zbraní islamistům, svrhnout a zabít dlouholetého libyjského vůdce M. Kaddáfího. Libye totiž pod jeho vedením neměla žádné dluhy, naopak měla rezervy 150mld. dolarů a byla tak příliš nezávislá na vůli globálních finančních skupin, ovládajících vlády většiny států a globální politiku vůbec. Kaddáfí chtěl v tomto duchu sjednotit Afriku za pomocí nové měny – Zlatého dináru. Vzhledem k obrovským dluhům (cca 200mld. USD), které převážně americké ropné koncerny dlužili Libyi, nebyly obnoveny licence na těžbu ropy a zemního plynu americkým gigantům Chevron a Axxion Petroleu. Dnes už je jasné, že to byly pravděpodobně hlavní motivy pro svržení Kaddáfího režimu.

Egypt v reakci na únorovou brutální popravu koptských křesťanů islamisty v libyjské Derně, pokračuje v bombardování Libye a vyzývá OSN a Radu bezpečnosti k akci. Speciální síly egyptské armády osvobodily minulý týden skupinu Etiopanů, unesených islamisty v Misurátě. Anarchie, která vládne v Libyi, kde postupně přebírá moc Islámský stát, začíná totiž přímo ohrožovat bezpečnost nejen sousedních zemí, ale i evropský kontinent. Libyjská města Derna nebo Misuráta, která jsou již plně pod nadvládou radikálů z Islámského státu, jsou od hranic Evropské Unie vzdálena necelých 300 kilometrů.

Nechápu, jak za této situace USA nechtějí vojensky zasahovat v Libyi a nesouhlasí s bombardováním výcvikových táborů IS. Podobně se k tomuto problému staví i EU. Zřejmě nejsou ohroženy hospodářské zájmy mocných vlivových skupin.  Přitom se zjevně jedná o větší hrozbu pro křesťanskou civilizaci, než třeba občanská válka na Ukrajině. Ještěže se před čtyřmi lety USA nezapojily do tzv. arabského jara v Egyptě, měli bychom tu další rozvrácenou arabskou zemi a silnější islámské radikály.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…