Hrnčíř (SPD): Drancování naší země musí skončit

09.10.2021 12:12 | Komentář

V České republice dochází k nadměrnému odlivu zisků do zahraničí, kdy jednou z forem je výplata dividend, jejichž prostřednictvím každoročně odtékají stovky miliard korun.

Hrnčíř (SPD): Drancování naší země musí skončit
Foto: red
Popisek: Jan Hrnčíř (SPD)

Odliv zisků místo ochoty zahraničních vlastníků je reinvestovat v ČR je jedním z hlavních důvodů stagnace HDP.  

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí
Současná legislativa neumožňuje efektivně nastavit nástroje, které zabraňují odlivu zisků z ČR do zahraničí. Proto jsem v tomto volebním období navrhl úpravu zdanění výplaty podstatného objemu dividend do zahraničí, aplikací srážkové daně ve výši 15 % na výplatu zisků (dividend) zahraničním vlastníkům, kteří spadají do kategorie tzv. mateřské společnosti české obchodní společnosti (korporace), tj. mají po dobu nejméně 12 měsíců nepřetržitě podíl alespoň 10 % v tuzemské korporaci.

Na výplatu dividend a jiných podílů na zisku se obecně uplatní srážková daň ve výši 15 %. Sazba srážkové daně může být snížena smlouvou o zamezení dvojího zdanění, kterou má Česká republika uzavřenu s řadou států. Pokud nestanoví smlouva o zamezení dvojího zdanění jinak, když se vyplácí dividenda do zahraničí a vlastníkem české korporace je zahraniční právnická osoba, kdy jsou splněny podmínky vztahu „mateřská versus dceřiná společnost“, je příjem osvobozen od daně. K odlivu zisků dochází i jinými způsoby (např. poradenské služby či převod majetku), ale v těchto oblastech již Česká republika přijala určitá řešení, které mají odlivu zabránit. Nezbytné je proto nastavit účinné mechanismy pro zamezení nadměrného odlivu zisků systémovým opatřením v daňové oblasti, kdy se zdaní podstatná část finančních prostředků převáděných z majetku českých firem do zahraničí.

Bohužel, současná vládní většina projednání tohoto zákona zablokovala. Podpořte, prosím hnutí SPD ve volbách, ať můžeme ukončit drancování České republiky.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.