Hrnčíř (SPD): Politické neziskovky rozeštvávají společnost a skutečné problémy neřeší

12.01.2019 6:34

Dotační programy pro rovné příležitosti žen a mužů (tzv. genderová problematika), jsou prokazatelně zneužívány ve prospěch personálních a materiálních nákladů politických neziskovek.

Hrnčíř (SPD): Politické neziskovky rozeštvávají společnost a skutečné problémy neřeší
Foto: Archiv J. Hrnčíř
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

Dotace dostávají i neziskovky blízké extrémní levici, prosazující ideologii neomarxismu. Podkopávají tak důvěru společnosti v prospěšnou práci velké většiny neziskového sektoru.

Po prostudování seznamu spolků, které dotaci v minulosti obdržely, je možné zcela jasně konstatovat, že finanční prostředky byly často zneužity na rozvoj aktivit, které jsou motivovány převážně ideologicky a politicky, aniž by bylo dosaženo účelu, na který byly prostředky poskytnuty.

Na podporu rovných příležitostí žen a mužů byly jen v letech 2015-2017 Úřadem vlády vyplaceny významné finanční prostředky ve výši cca 17 mil. Kč. Průměrná výše dotace na jeden projekt činila cca půl milionu Kč. Téměř 70% neziskových organizací jsou pravidelnými příjemci těchto dotací, patří sem např. Česká ženská lobby, Gender studies, Profem nebo La Strada. Představitelky dvou prvně jmenovaných neziskovek, zasedají také v Radě vlády pro rovnost žen a mužů.

Významná část podpořených projektů se věnovala třeba „odstraňování genderových stereotypů ve společnosti“. Nicméně, není vůbec zřejmé, zda se finanční podpora setkala s úspěchem a jaký byl vlastně účel masivní podpory genderových aktivit.

Výsledkem dotační podpory s prvně jmenovanou Českou ženskou lobby, byla třeba debata v Knihovně Václava Havla. Posledně jmenovaná neziskovka La Strada, obdržela v loňském roce dotaci přesahující částku 400 tis. Kč. Drtivá většina těchto prostředků byla spotřebována na personální náklady a zbytek peněz byl vynaložen na provozní náklady, jako třeba občerstvení na školení. Výsledkem projektu byla pochybná informační brožura a další zpracovaná analýza.

Podporu boje s domácím násilím nebo prostitucí, což bych očekával, jsem v žádném daňovými poplatníky podpořeném projektu, nenašel.

Proto považuji za přínosnější, zaměřit se více na rozvoj a podporu osob se zdravotním postižením prostřednictvím jejich zaměstnávání, což přispěje k jejich větší integraci do naší společnosti. V tomto duchu jsem prosadil ve státním rozpočtu na rok 2019, přesun finančních prostředků kapitoly Úřadu vlády ČR, na podporu nestátních neziskových subjektů, které se věnují problematice rovných příležitostí žen a mužů (tzv. genderová problematika), právě ve prospěch podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Jan Hrnčíř, poslanec SPD

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…