Hroch (Jihočeši): Rekonstrukce depozitáře Jihočeského muzea v Ledenicích vyšla na 16 milionů korun

23.08.2018 11:39

Loutky, modely lidových stavení, bytový textil, železné nástroje, povozy, saně, kočáry a řada dalších exponátů se od Nového roku vrátí do obnoveného depozitáře Jihočeského muzea v Ledenicích na Českobudějovicku.

Hroch (Jihočeši): Rekonstrukce depozitáře Jihočeského muzea v Ledenicích vyšla na 16 milionů korun
Foto: archiv politika
Popisek: předseda hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch

Objekt se momentálně blíží do finále své kompletní rekonstrukce, která začala v květnu 2017 a jejíž náklady činí 16,1 milionu korun. Práce mají skončit letos 30. listopadu a svému původnímu účelu začne sloužit od 1. ledna 2019. Potvrdil to náměstek hejtmanky pro kulturu Pavel Hroch. „Na spolufinancování se z 85 % podílí Evropský fond pro regionální rozvoj, 10 % kraj, a 5 % stát,“ upřesnil Hroch s tím, že dodavatelem stavby je firma VIDOX s.r.o.

Majitelem objektu je kraj. Sbírky budou přístupné v badatelně

Majitelem objektu a přilehlých pozemků, které spravuje Jihočeské muzeum, je kraj. „Po rekonstrukci tu vznikne osm depozitárních sálů s odpovídajícími podmínkami pro ukládání sbírkových předmětů a badatelna, kde budou sbírky zpřístupněny ke studijním účelům,“ naznačil Hroch.

Důvodem kompletní rekonstrukce byl podle ředitele Jihočeského muzea Františka Štangla havarijní stav objektu. „Do budovy mimo jiné zatékalo, dřevěné konstrukce byly napadeny dřevomorkou a hrozilo propadnutí stropů i podlah, což mělo samozřejmě neblahý vliv na zde umístěné historické exponáty,“ vysvětlil Štangl.

Nyní jsou předměty z ledenického depozitáře provizorně umístěny v ostatních depozitářích Jihočeského muzea, kterých je, včetně toho v Ledenicích, celkem šest. „Veřejnost bude moct obnovený ledenický depozitář navštívit při mimořádných prohlídkách, například během Mezinárodního dne muzeí, který každoročně připadá na 18. května,“ uzavřel Štangl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…