Hudeček: Kvůli krizovým situacím bude Praha iniciovat změnu zákoníku práce

01.03.2014 15:40

Hlavní město Praha bude iniciovat změnu zákoníku práce. Cvičení Blackout 2014 totiž potvrdilo, že jeho současná podoba v krizových situacích brání efektivnímu nasazení lidí, zejména strážníků městské policie.

Hudeček: Kvůli krizovým situacím bude Praha iniciovat změnu zákoníku práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

„Při cvičení jsme zjistili, že městští strážníci mohou být v nepřetržité službě pouze 12 hodin a poté musí mít ze zákona osmihodinovou přestávku. Za normálních okolností je to v pořádku. Ale krizové situace mohou trvat mnohem déle a kvůli ochraně lidského zdraví, majetku a zajištění bezpečnosti je zapotřebí, aby strážníků bylo k dispozici pro potřebné práce co nejvíce. To nyní bohužel nejde. Kvůli povinným přestávkám nám s postupem času rychle klesá počet lidí, které můžeme v ulicích nasadit,“ uvedl pražský primátor Tomáš Hudeček.

Praha chce proto iniciovat změnu zákoníku práce tak, aby umožnila v případě mimořádných situací velkého rozsahu udělat výjimku a například městské strážníky nasadit do služby i na delší dobu, než je ta zákonem stanovená.

„Krizové situace se samozřejmě netýkají pouze Prahy. Domnívám se, že změna přinese prospěch městům a obcím v celé České republice. Jsem si vědom toho, že je potřeba toto znovu prodiskutovat se všemi, kteří se zabývají zákoníkem práce a odpovídají za jeho obsah, a doufám, že všichni budou mít pochopení pro tuto potřebnou změnu při vzniku mimořádných událostí. Proto doufám, že se nám ji podaří v dohledné době prosadit,“ dodal Hudeček.

Cvičení Blackout 2014 se uskutečnilo 26. února na podnět primátora Tomáše Hudečka a simulovalo rozsáhlý výpadek dodávek elektrického proudu na území hlavního města. Účastnily se ho orgány krizového řízení, bezpečnostní poradci, základní složky integrovaného záchranného systému a vybrané organizace. Výsledky cvičení se budou nyní vyhodnocovat, známy by měly být zhruba do měsíce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…