Huneš (KDU-ČSL): Sláva Ukrajině?!

08.03.2022 8:33 | Komentář

Je ruská invaze na Ukrajinu srovnatelná s invazí SSSR do Československa v r. 1968, nebo s okleštěním Československa v r. 1938 fašistickým obsazením Sudet?

Huneš (KDU-ČSL): Sláva Ukrajině?!
Foto: hunes.cz
Popisek: Robert Huneš

Paralela platí jen pro okamžiky, které všem třem těmto přepadům předcházely. Totiž pro chvíle výhrůžek agresorů, kteří řinčeli zbraněmi a lhali ve stylu - zloděj křičí: „Chyťte zloděje!“. Pro chvíle, kdy Neville Chamberlain a Édouard Daladier nabízeli Hitlerovi stále více ústupků výměnou za falešnou naději, že nasytí jeho roztahovačné choutky a zachrání mír. Byli stejně naivní, jako když bychom krmili šelmu v naději, že nás sežere až jako poslední.

Žádného agresora nikdy neodradila slova protivníka, jen činy. Od tohoto momentu podobnost let 1938 a 1968 s ukrajinskými událostmi končí. Československo se ani v jedné z kritických chvil nebránilo. Pomiňme z jakých důvodů, nebo z čí větší či menší viny. Nebránilo. Zaplatili jsme za to pokřivenou páteří, nízkým sebevědomím a ztrátou národní hrdosti.

Ukrajina šla do zdánlivě ztraceného boje. Stejně jako se bránili Poláci v r. 1939 spřízněncům Hitlerovi se Stalinem. A chovám pevnou naději, že Vladimír Adolfovič Putin a jeho pohůnci nakonec prohrají. Stejně jako nakonec prohrál Hitler, stejně jako se Finové ubránili gigantické převaze Stalina v Rusko-finské válce (1939 – 1940), stejně jako prohrál Sovětský svaz planetární studenou válku.

Myslím, že Ukrajinci si svobodu uhájí. Mají totiž rádi svoji zemi a jsou na ni hrdí. Historická zkušenost jim dává za pravdu, jak to trefně vyjádřil G. K. Keith Chesterton: „Římané nemilovali Řím, protože byl velký. Řím byl velký, protože jej Římané milovali.“

????? ??????i (Sláva Ukrajině)! Proč? Protože svoboda je víc, než totalita. Pravda víc, než prolhanost. Mír víc, než válka. Radost a dobro víc, než nenávist a zlo.

Asi to bude bolet a stát oběti. Ukrajinci je přinášejí plnou měrou. To nejmenší, co mohu obětovat já, je nebrblat na možné zdražování plynu a ropy, i další ekonomické důsledky. Je to jen drobnost proti ztrátě lidských životů, charakteru, pravdy a svobody.

PhDr. et. Mgr. Robert Huneš, MBA
Ředitel hospice sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích

Zdroj.

PhDr. Mgr. Robert Huneš

  • KDU-ČSL
  • Ředitel hospice v Prachaticích
  • krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu