Hyský (ČSSD): Nejen v povodí Želivky je zajištění čistění odpadních vod v obcích náročné

04.11.2019 10:13

Kraj Vysočina svolal pracovní jednání s vybranými obcemi z povodí vodárenské nádrže Švihov, na kterém byla diskutována problematika čištění odpadních vod v těchto obcích.

Hyský (ČSSD): Nejen v povodí Želivky je zajištění čistění odpadních vod v obcích náročné
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Jednání se uskutečnilo v pátek 25. října 2019 a to jako jedna z aktivit pracovní skupiny „Želivka – vodárenská nádrž Švihov“. Pozvány byly obce, které mají svými vypouštěnými odpadními vodami významný vliv na kvalitu vody ve vodárenské nádrži Švihov. Jsou to obce s větším počtem obyvatel bez zajištěného přiměřeného čištění odpadních vod, obce situované v blízkosti vodárenské nádrže Švihov nebo obce s potřebou intenzifikace stávající čistírny odpadních vod.

„Přítomné zástupce obcí jsme seznámili s právními předpisy v oblasti odvádění a čištění odpadních vod a s možnostmi dotací na výstavbu kanalizace a čistírny odpadních vod,“ uvedl Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí. Stavba nové splaškové kanalizace a čistírny odpadních vod je ale pro obce finančně velmi náročná a to i v případě získání dotace. Proto byly na jednání diskutovány i alternativní možnosti zajištění odvádění a čištění odpadních vod. Jedná se třeba o využití přírodních způsobů čištění odpadních vod kořenovými čistírnami nebo tzv. decentralizované řešení domovními čistírnami odpadních vod. Tyto možnosti je však třeba posuzovat u každé obce individuálně a projednat je nejdříve se správcem povodí a významných vodních toků státním podnikem Povodí Vltavy. „Obcím jsme doporučili nejdříve si nechat zpracovat studii, která bude obsahovat porovnání investičních a provozních nákladů možných variant odvádění a čištění odpadních vod,“ dodal Martin Hyský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.