Jan Vondrouš: Proč jsem z kandidátky TOP 09 a STAN rozpačitý?

22.02.2019 16:13

Před pár dny se objevila tisková zpráva o spojení dvou politických uskupení, vlastně matadorů – TOP09 a STAN. Spolu s dalšími menšími stranami kandidují na jednotné proevropské kandidátce pro volby v tomto roce.

Jan Vondrouš: Proč jsem z kandidátky TOP 09 a STAN rozpačitý?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Spojení jasně hovořící o pragmatičnosti tohoto kroku lze jen chválit. Bohužel matematika v politice už tak pragmatická nebývá a dokonce u ní ani neplatí základní pravidla, jako že jedna a jedna jsou dvě. Toho si ale lídři této kandidátky musí být vědomí.

 Dobře, říkal jsem si, že když se jedná o pragmatický krok, určitě povede k nějaké vyváženosti a díky zapojení menších politických uskupení k jejich propagaci v rámci těch silnějších. Tak bych ostatně já chápal snahu o potvrzení hesla, že v jednotě je síla. Jenže už v tomto bodě dostává ono spojenectví trhliny. Prošel jsem si webové stránky všech subjektů, které se na společné kandidátce objevují a o vyváženosti už zde nemůže být ani řeč. Tak například TOP09 mluví spíše o programovém spojení: evropské kvalitě života. Už ale vůbec nezmiňuje kromě hnutí STAN další politické subjekty. Jen vyjmenovává kandidáty s uvedenou nominující stranou, která je buď STAN, nebo TOP09. Takže Petr Štěpánek, předseda Strany zelených je uváděn jako starosta městské části Praha 4, nominovaný hnutím STAN. Tohle se asi voličům SZ během 90 dní, co zbývají do voleb, nevysvětlí.

 Strana zelených nemá v aktualitách ještě žádný mediální výstup. A ten poslední z 29. ledna 2019 hovoří teprve o spojení zelených se STANem. Chápu, že po několika volebních debaklech není na placenou sílu, která by pravidelně aktualizovala stranický web. Na druhou stranu ale toto přesně ukazuje na kandidátku, která se prostě šije horkou jehlou.

Také přemýšlím nad osobou samotného lídra. Je jím opět Jiří Pospíšil. Ano, ten Pospíšil, který aspiroval na primátora Prahy. Chápu, že je v současné době jeden z mála tahounů TOPky, ale kandidovat jako lídr každého půlroku na nějaký post mi nepřijde pro voliče zrovna férové. Ani vytahování starých králíků z klobouku v podobě Kateřiny Bursík Jacques mi nepřipadá na ten správný směr. Jakoby ani samotný LES (Liberální ekologická strana) neměl dostatek kvalitních kandidátů.

Přestaňme se ale zabývat personálními otázkami a koukněme se na program. Kromě nevídané široké koalice, kterou se podařilo vytvořit, evropské kvality života a podpoře starostů obcí a měst z Bruselu, se mi nepodařilo nic vyčíst. A co zdravotnictví,? Doprava a stále diskutované téma migrace a zahraniční politiky? Nato nevídaně široká koalice nemá jednotný názor? Nebo: je zase šitá tak horkou jehlou, že ho prostě do voleb ani nestihne ušít? Zkrátka, i když přeji této koalici úspěch, jsem z ní rozpačitý. A co vy?

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…