Janda (ODS): I dětská obezita může být v budoucnu strašákem pro zdravotnictví

27.05.2024 7:17 | Tisková zpráva

„Ve zdravém těle zdravý duch aneb Jak ušetřit miliardy v rozpočtu přirozeným pohybem.“ To byl název i hlavní motiv kulatého stolu, který se na půdě Poslanecké sněmovny uskutečnil pod záštitou poslance Jakuba Jandy.

Janda (ODS): I dětská obezita může být v budoucnu strašákem pro zdravotnictví
Foto: ODS
Popisek: Jakub Janda

Podle aktérů diskuse je třeba stále připomínat alarmující nárůst dětské obezity. I to se vedle stárnoucí populace může pro zdravotnický aparát projevit jako významná zátěž pro systém, na personální i finanční kapacity. Důležitá je podle odborníků v současné době hlavně pozitivní motivace trenérů i pedagogů ve školách.

„Do veřejné diskuse je třeba stále vnášet význam a důležitost sportu pro růst a vývoj dětí, a to především s aktuálním nárůstem problému obezity, kterou dnes trpí až dvacet procent dětí,“ řekl Jakub Janda, poslanec a předseda podvýboru pro sport (ODS).

„Diskusi jsme za účasti trenérů, učitelů, pedagogů i doktorů primárně zaměřili na otázky, jak zajistit kvalitní sportovní příležitosti pro děti a jak podpořit učitele v jejich úsilí. Právě na tento problém má reagovat chystaný zákon o sportu. Ten má ve své finální podobě vymezit právní postavení trenérů v celém systému, a to včetně způsobu jejich odměňování a výkonu profesionální trenérské činnosti,“ navázal Janda.

Diskuse kulatého stolu se zaměřila na několik zásadních oblastí:

Význam sportu pro děti: Účastníci se shodli na tom, že sport je nezbytný pro fyzický a psychický rozvoj dětí. Pravidelná fyzická aktivita nejen zlepšuje kondici, ale také pomáhá dětem lépe zvládat stres a rozvíjet sociální dovednosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Komínek (KSČM): To je nějaká epidemie ve vládních stranách, že všichni chronicky lžou?

19:02 Komínek (KSČM): To je nějaká epidemie ve vládních stranách, že všichni chronicky lžou?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dárcovství krve.