Janeček (Hlavu vzhůru!): Svoboda ukázal holý zadek ODS

24.10.2013 7:24

Jak na kalendáři ubývají dny do chvíle, kdy se v pátek otevřou volební místnosti, stává se z předvolební kampaně čím dál větší cirkus. A když píši cirkus, tak myslím cirkus doslova a do písmene.

Janeček (Hlavu vzhůru!): Svoboda ukázal holý zadek ODS
Foto: ODS
Popisek: Jiří Janeček

Cirkus jako představení, kde se účinkující snaží diváky-voliče hlavně pobavit a svými estrádními kousky je odvést od myšlenek na skutečný život. Aspoň na chvíli. Aspoň než hodí do volební urny obálku s jejich kandidátkou.

K vidění jsou přitom kousky skutečně nevídané. Z odvahy (či spíše drzosti?) některých politických artistů se chvílemi až tají dech.

Svoboda: Místo programu holý zadek

Tak třeba pražský exprimátor Bohuslav Svoboda. Ano, ten, který má na krku policejní stíhání za machinace v kauze Opencard. ČSSD a TOP 09 se už nedokázaly dívat na to, co provádí s hlavním městem. A tak ho z radnice vyhnali s ostudou. Sám Svoboda ale přesto s drzostí sobě vlastní hlásá, že „očistil Prahu od kmotrů“. Správně by to heslo ovšem spíš mělo znít „očistil jsem Prahu od pražských patriotů a schopných politiků a předal jsem vládu nad městem Moravákovi“.

Proč exprimátor Svoboda raději neřekne narovinu, kdo ho přivedl v roce 2010 do ODS? Kdo tehdy při sestavování kandidátních listin zloboval 60 % volitelů, aby šli cestou nových tváří, místo aby přijali návrh ODS Prahy 11 (kde jsem zastával pozici předsedy), že do čela patří úspěšní pražští starostové? Proč rozbil klub ODS na pražské radnici a proč nestandardně vypověděl koaliční smlouvu s ČSSD?

Odpovědi na takové otázky se ale od gynekologa Svobody nedočkáte. Místo toho opakuje svoji mantru o kmotrech. A vystrkuje na videu holý zadek. Program? Žádný nenabízí. Ono už je ale těžké něco slíbit, když vlastně všechno už dřív nasliboval levicový premiér za ODS Petr Nečas. Nasliboval a nesplnil. Proto teď Svoboda raději mlčí. Nebo mlží?

Mirka premiérka varuje, ale nic nenabízí

Místo Nečase se teď jako hlavní volební lídr ODS na plakátech unyle usmívá Miroslava Němcová. O víkendu v rozhlase varovala před komunisty a před takzvanými spasiteli, ke kterým řadí miliardáře Andreje Babiše, senátora Tomia Okamuru nebo Janu Bobošíkovou. ODS podle Němcové obměnila kandidátní listiny, a lidé tak mají z čeho vybírat.

I když je to smutné, taková slova ukazují, že ani „Mirka premiérka“, jak se teď Němcové podle jejich billboardu říká, nic nepochopila. Lidé si přece nevybírají hezké (nebo alespoň neprofláknuté) tváře, ale politickou stranu, která dokázala s vládou naložit tak, že si jé lidé váží a budou ji volit opět. Jak se v tomto směru změnila ODS? Co nového nabízí? Ani Miroslava Němcová nedává odpovědi na zásadní otázky.

Velcí už ukázali, co neumí. Teď se bojí

Všechny velké strany společně pak v posledních dnech propadly panice a bojí se nových stran, kterým průzkumy veřejného mínění dávají čím dál více nadějí.

Křičí ČSSD, křičí ODS, křičí TOP 09. Hlasy pro malé strany podle nich povedou k rozdrobení sil. Copak si ale neuvědomí, že obrat voličů k novým menším stranám je důsledek totální programové impotence a neschopnosti těch velkých a tradičních, splnit cokoliv ze svých slibů? Proto ta neustále dokolečka omílaná hra na čisté a špinavé politiky - má odvrátit pozornost od toho, že koalice TOP 09 a ODS to totálně zvorala. A ČSSD – přestože minulé volby vyhrála – je nedokázala zastavit.

Vyzývám proto velké strany: Chovejte se korektně a bojujte férovými zbraněmi jako je program. Každá strana má právo předvést, co umí a dovede. Jen volič má právo říkat, koho bude volit. Vy už jste to své předvedly. Hlavu vzhůru, Úsvit i ANO podnikatele Andreje Babiše teď evidentně získají více než 5 % hlasů a vstoupí do vysoké politiky. Je jen na nich, co ukáží a jaké jim voliči vystaví vysvědčení v dalších volbách.

Jiří Janeček, kandidát č. 5 v Praze, volební blok Hlavu vzhůru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Janeček

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!