Janýška (STAN): Inkluze ve vzdělávání je zástupný problém

06.06.2016 20:49

Z veřejných sdělovacích prostředků jsme se mohli dozvědět, že skupina rodičů požádala Ústavní soud o zrušení inkluze ve vzdělávání. Ústavní soud žádost zamítl. Co je tedy správně?

Janýška (STAN): Inkluze ve vzdělávání je zástupný problém
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Na střední škole jsem o prázdninách chodil na brigádu do zahradnictví. Pracovalo tam několik absolventů pomocné školy a učebního oboru zahradník. Uměli základní věci a byli pracovně zařazeni jako pomocné manuální síly. Svatik byl  pracovitý, ale netrpělivý a vzteklý. Evžen byl lenivý zašívák. Peťa byl žalovníček a nic nedodělal. Takový normální vzorek lidské společnosti. Všichni měli práci, všichni svými nevelkými příjmy přispívali do rozpočtu rodin, ve kterých vyrostli a kde mohli žít. Byli tam i další tři, kteří bydleli na společné ubytovně, ve které se musel udržovat určitý řád. Takže neměli možnost sklouznout do nějakého „patologického“ chování. V devadesátých letech prošlo zahradnictví privatizací a zahradníci z pomocného učiliště přišli o práci.

Znám rodinu, ve které žije dospělý člověk s mentálním handicapem. Přes den je s tatínkem v dílně a dělá mu „podržtašku“. Odpoledne a večer se baví na zahradě nebo s kamarády na fotbale – úspěšně fandí svému bráchovi.  Co s ním bude, až rodiče nebudou a sourozenci budou mít své rodiny? I kdybychom mu v dětství  zajistili inkluzi ve vzdělání, nedokážeme mu zajistit budoucnost. Protože až táta nebude, nebude mít on práci. Kdo mu vypere košili, až máme nebude? Jakou nabídku má naše společnost přepravenu pro seniory s mentálním handicapem?  Do jaké míry tomuto člověku pomůže inkluze ve vzdělávání, když je nezaměstnatelný a ve svém důsledku není schopen samostatného života?

Pracuji 25 let s lidmi s mentálním postižením. Mají stejné potřeby, jako každý jiný člověk. Používají však jiné způsoby, aby dosáhli svých cílů. Potřebují výraznou podporu svého okolí. Jsou snadno ovlivnitelní. Celou řadu věcí nikdy nepochopí. Ale potřebují dosáhnout úspěchů, aby se mohli radovat.

Jak mohou být tito lidé spokojeni a úspěšní mezi lidmi s daleko větší inteligencí a s nesrovnatelně většími schopnostmi?

Ing. Antonín Janýška, kandidát do krajského zastupitelstva Moravskoslezského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…