Jarošová (SPD): Nechtěné prvenství v EU

27.05.2020 9:41

Dle informace, kterou přinesla v nedávné době média, sužuje Českou republiku nejvyšší míra inflace ze všech zemí Evropské unie.

Jarošová  (SPD): Nechtěné prvenství v EU
Foto: SPD
Popisek: Monika Jarošová (SPD)

Převedeno do srozumitelného jazyka, postihlo nás ze všech unijních zemí největší zdražování a znehodnocování peněz.

Každý, kdo v poslední době zavítal do obchodu, musel být šokován skokovým navýšením cen zboží, zejména pak ovoce a zeleniny. V plné nahotě se tak projevilo nebezpečí, ukrývající se v potravinové nesoběstačnosti. Obzvláště tehdy, když převážnou většinu potravin dovážíme ze zemí, které byly pandemií koronaviru postiženy nejvíce. Závislost zásobování základními potravinami na dovozu je časovanou bombou, jejíž roznětku nemáme pod kontrolou. V době právě probíhající krize se to plně prokázalo.

Heslem hnutí premiéra Babiše, se kterým vyhrál volby, znělo: „Ano, bude líp!“ Ptám se tedy pana premiéra, kdy ono „líp“ nastane? Je to snad stav, kdy se lidem znehodnocují jejich úspory, nebo když do jedné kapsy přidanou tisícikorunu vytáhnou z druhé dvakrát?

Lze namítnout, že ceny dovážených komodit nelze ovlivnit, neboť jejich úroveň určuje trh. Co však ovlivnit lze a co je zcela v rukou vlády, je zajištění soběstačnosti při výrobě základních potravin. Je nutné vrátit stav v této oblasti do časů, kdy jsme byli zcela soběstační ve výrobě masa a mléka a dokonce jsme byli schopni přebytky vyvážet. I v produkci obilovin jsme si vedli nesrovnatelně lépe než je tomu v současnosti.

Prožíváme těžké chvíle a mám obavu, že ty nejhorší ekonomické dopady ještě přijdou. Je tedy nutné, vzít si do budoucna z této situace maximální poučení a odstranit chyby, kterých jsme se v polistopadovém vývoji dopustili. Navrácení potravinové soběstačnosti do rukou našich pěstitelů, chovatelů, zpracovatelů a výrobců, by mělo být pro odpovědnou vládu prioritou číslo jedna! V opačném případě si budu si muset klást otázku, zda jí tento stav vlastně nevyhovuje.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.