Jelínková (KDU-ČSL): Ať ministryně Maláčová garantuje vyplacení dávek a důchodů

27.02.2020 6:41

Poslanci KDU-ČSL chtějí ve Sněmovně mimořádně jednat kvůli situaci na Ministerstvu práce a sociálních věcí a Ministerstvu zdravotnictví.

Jelínková (KDU-ČSL): Ať ministryně Maláčová garantuje vyplacení dávek a důchodů
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Poslanci KDU-ČSL chtějí příští týden před začátkem jednání Sněmovny navrhnout dva mimořádné body, které budou chtít zařadit na jednání schůze. "Pokud se nám tyto dva body nepodaří zařadit a budou vetovány ze strany koalice, tak jsme připraveni k těmto bodům iniciovat vyvolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny," zdůraznil předseda KDU-ČSL Jurečka.

První bod se týká personální situace a politiky na Ministerstvu zdravotnictví v souvislosti odvoláním ředitele havlíčskobrodské psychiatrické nemocnice. "Ministr Vojtěch nebyl schopen tento postup dostatečně zdůvodnit. Na tohoto ředitele jsou velmi dobré reference od jeho kolegů, má velmi dobré výsledky s nemocnicí. Chtěli bychom, aby ministr Vojtěch představil konkrétní kroky, které chce realizovat v rámci reformy psychiatrické péče v České republice, protože už v minulosti jsme na tuto reformu upozorňovali," doplnil Jurečka s tím, že poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský se už v minulém volebním období na tyto věci dotazoval a stále nad touto reformou visí mnoho otazníků.

Druhým bodem je současná situace na Ministerstvu práce a sociálních věcí, která se týká především problémů s IT zakázkami. "Znepokojuje nás především to, že už prodloužení smlouvy s OKsystémem končí ke konci tohoto roku nebo začátkem roku 2021. A my máme v České republice až 1,5 milionů lidí, kteří přijímají dávky právě přes tady tento systém," řekla první místopředsedkyně Šárka Jelínková.

Lidovci se obávají, že se nestihnou do té doby učinit všechny kroky k tomu, aby vyplacení dávek proběhlo v příštím roce bez problému. "Budeme požadovat po paní ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové, aby představila garance nebo harmonogram kroků, které povedou k tomu, že opravdu bude zajištěno vyplacení dávek a důchodů už od roku 2021," doplnila senátorka Jelínková.

Vedení KDU-ČSL podporuje také odchodné pro obecní a městské strážníky. "Jsme přesvědčení, že městským strážníkům je důležité poděkovat za jejich práci alespoň symbolickou formou odchodného poté, co patnáct a více let sloužili pro své občany a město," představil postoj lidovců k návrhu Bartošek.

Evropská agenda

Evropský výbor pro rozpočtovou kontrolu, ve kterém je koordinátorem Evropské lidové strany i europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, přijede po pěti letech do České repubilky. Misí tohoto výboru je zjistit, jakým způsobem jsou čerpány evropské finance. "Bude také příležitost diskutovat s českými orgány o důvodech, proč shledává EU za problém střet zájmů premiéra České republiky v souvislosti s probíhajícími audity. Bohužel dneska bylo oznámeno, že s panem premiérem, přestože to přišlíbil, se tento výbor nesejde. Nicméně je v plánu schůzka s ministrem zemědělství Tomanem (ČSSD) a také s ministrem zahraničních věcí Petříčkem (ČSSD). Doufejme, že ta jednání proběhnou," zmínil europoslanec Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …