Jelínková (KDU-ČSL): Jak si ohlídat zdraví. Především to duševní

18.05.2021 8:33

Komentář na facebookovém profilu k dopadům pandemie koronaviru na duševní zdraví

Jelínková (KDU-ČSL): Jak si ohlídat zdraví. Především to duševní
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Nenajdeme už skoro žádného člověka, na kterém by se současná koronavirová krize nepodepsala. Celá situace je obrovsky náročná pro každého z nás. Museli jsme změnit naše chování, odepřít si koníčky, omezit volnočasové aktivity a kontakt s lidmi celkově. A to i s lidmi, které máme rádi. Ale i v této situaci je potřeba starat se o své duševní zdraví.

Pro naše životy jsou často zásadní běžné stereotypy - chození do práce, koníčky ve volném čase, kulturní vyžití. Toto všechno se nyní změnilo a spoustu věcí zkrátka nemůžeme, a to samozřejmě pro duševní zdraví není dobře. Nebyli jsme na takovou situaci připraveni a pořád jsme si na ni ani po 11 měsících nezvykli. Na někoho současná situace doléhá více, na někoho méně.

Působí na nás často chronický stres. A jeho hlavní vlastností je nepředvídatelnost. Vlastně podobně jako u koronaviru. Nevíte, kdy přesně se objeví nebo projeví. Chronický stres dopadá hůře na lidi, kteří obecně nezvládají stresové situace. Do takového stresu se můžete dostat i jen tím, že denně sledujete televizní zprávy a máte obavy, jestli koronavirus nechytí někdo u vás v rodině. Ve stresu jsou například i staří lidé, kteří jsou nyní osamocenější než dříve. Jak pomoci právě seniorům? Pokud mají telefon, zavolejte jim. Mám jednoho známého, který takto volá každý den své babičce. Povídá si s ní třeba i 20 minut, mnohdy o úplných zbytečnostech, o opakujících se věcech, o vaření, uklízení. Ale věřte, že seniorům to pomáhá. Pravidelný kontakt jim zlepšuje duševní zdraví, krátká konverzace nás navíc nic nestojí.

Ve stresu jsou často lidé, kteří přišli o práci, anebo nemůžou naplno pracovat - ať už jde o zaměstnance, nebo podnikatele. Často navíc řeší zdlouhavé získávání kompenzací. Právě proto jsem navrhovala zvýšení a rozšíření kompenzací, vláda můj návrh ale zamítla a za nějakou dobu přišla se „svým“ nápadem. Takhle to bohužel funguje. Určitě by pomohlo, kdyby vláda neustále neslibovala, že se něco bude moci otevřít, ale měla jasný plán. A řekla lidem narovinu, jakou situaci nyní zažíváme.

O problémech mluvit, nebát se „vypnout“

A jak tedy zvládat stres a posílit své duševní zdraví? Pokud máte problémy, nebojte se o nich mluvit. S rodinou, přáteli. Pokud o svých problémech nechcete mluvit s blízkými, zavolejte například na Modrou linku 608 902 410. Více informací o telefonické pomoci najdete zde. Někdy ale postačí jednoduché věci. Nesledovat každý den počet nakažených, nesledovat každý den zprávy a někdy prostě jen „vypnout“. Zajít si ven na procházku s partnerem nebo partnerkou. Nebo si udělat čas jen pro sebe a na procházku si zajít sám/sama. To je určitě ideální chvíle na uklidnění se a utříbení všech myšlenek. Vezměte si svoji oblíbenou knížku, pusťte si oblíbenou českou komedii, vzpomínejte na hezké zážitky. Takové jsou rady odborníků.

Narovinu říkám, že obdivuji lidi, kteří i v dnešní době dokážou být klidní a nerozhodovat se pod stresem. Pokud máte vedle sebe takového člověka, máte z poloviny vyhráno. Dokáže vás uklidnit, vše v klidu vysvětlit. Neřeší často koronavirus ve velkém, ale snaží se ochránit jen sebe, rodinu a své blízké. Nepropadá do pesimistických nálad a vlastně pořád má nějakou radost a optimismus.

Pokud byste se chtěli o duševním zdraví dozvědět více, podívejte se na projekt Opatruj.se. Stojí za ním Národní ústav duševního zdraví České republiky. Já jsem měla možnost povídat si o duševním zdraví v aktuální situaci během online diskuze s Ladislavem Csémyzem, který v tomto ústavu vede Epidemiologický a klinický výzkum závislostí. Moc děkuji IKDP za tuto možnost. 

Šárka Jelínková, první místopředsedkyně lidovců

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…