Jelínková (KDU-ČSL): Je třeba posílit prorodinná opatření na úrovni státu a zaměstnavatelů

01.06.2019 19:51

Stát by měl protlačovat mladé rodiny jako normu, udržitelná rodinná politika je proto velmi potřebná. Na mladých lidech totiž bude záviset udržitelný rozvoj společnosti, zajištění fungování důchodových a zdravotních systémů.

Jelínková (KDU-ČSL): Je třeba posílit prorodinná opatření na úrovni státu a zaměstnavatelů
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

S ohledem na demografickou situaci bude jedním z nejdůležitějších stabilizačních faktorů fungující mezigenerační dialog a na něm založená spolupráce. To zaznělo na již 18. ročníku konference „Evropské trendy v dialogu generací“, která se konala v pondělí 27. května 2019 v Senátu Parlamentu ČR.

„V rámci konferenci jsme chtěli jasně pojmenovat evropské trendy v mezigeneračním dialogu a v rodinné politice. Znepokojuje mě současné jednostranné zaměření rodinné politiky na akutní problémy, což se děje na úkor její udržitelnosti,“ vysvětlila Marie Oujezdská, ředitelka Národního centra pro rodinu.

Také senátorka a 1. místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková se domnívá, že je třeba více propojovat generace. „Tato konference chtěla proto napomoci ke změně v současném mezigeneračním dialogu. Musíme více zohledňovat právě mladé lidi, protože ti jsou naší budoucností,“ sdělila Jelínková. Je třeba podle ní posílit prorodinná opatření na úrovni státu a zaměstnavatelů.

Konference se zúčastnil také senátor Václav Hampl, který v Senátu předsedá Výboru pro EU. Současnou erozi rodiny a rodinných vazeb přirovnal k vývoji v současných zahraničních vztazích. Rodinné vztahy jsou podle Hampla trvalými závazky, díky nimž přečkáváme časy dobré i méně dobré. Ukázal přitom na podobnost s našimi závazky k organizacím jako EU. Měli bychom se k nim podle jeho slov znát a posilovat je, nikoli z nich utíkat, pokud pro nás zrovna nejsou výhodné. „Jak vidíte, i pro mezinárodní bezpečnost a stabilitu je tedy rodina důležitá a přesahuje to do oblasti mezistátních vztahů a bezpečnosti,“ řekl Hampl.

Specifika strategického dialogu s mládeží popsala europoslankyně Michaela Šojdrová. „Je třeba klást důraz na vzdělávání k občanství,“ myslí si Šojdrová. K tomu podle ní patří i dobré znalosti o Evropské unii. „Je třeba porozumět základům, na nichž stojí EU,“ prohlásila. Pozitivně se vyslovila hlavně k plánovanému navýšení finanční podpory programu Erasmus pro další rozpočtové období EU.

Konferenci uspořádal senátorský klub KDU-ČSL a nezávislých společně s Národním centrem pro rodinu a za spolupráce s Rodinným svazem ČR a Nadací Hannse Seidela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…