Jelínková (KDU-ČSL): Ministr by měl zasáhnout do úhradové vyhlášky pro domácí zdravotní péči

01.10.2019 10:04

Ministr zdravotnictví by měl podle první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárky Jelínkové zasáhnout do úhradové vyhlášky na příští rok, kterou poslal do legislativní rady vlády, a navýšit tak finance na domácí zdravotní péči.

Jelínková (KDU-ČSL): Ministr by měl zasáhnout do úhradové vyhlášky pro domácí zdravotní péči
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

„Je důležité, aby přislíbená miliarda nezůstala ležet na účtech zdravotních pojišťoven, ale dostala se ke všem poskytovatelům," dodává Jelínková. K navýšení úhradové vyhlášky už ministra vyzvala také Charita ČR, která je největším poskytovatelem domácí zdravotní péče. Organizuje zároveň petici za její záchranu, kterou bude zítra projednávat Petiční výbor Poslanecké sněmovny.

„Kvalitní domácí péče je pro nás prioritou. Chceme, aby mohli starší nebo nemocní strávit těžké chvíle se svou rodinou, ne někde za plentou v nemocnici,“ upozorňuje Šárka Jelínková s tím, že první výsledky tlaku veřejnosti jsou už vidět. „Poskytovatelé dostanou zaplaceno za minulý a letošní rok, to je důležité. Teď je nutné řešit budoucnost. Ministr navýšil peníze na domácí péči, které ale musí doputovat poskytovatelům. Proto cesta navýšení úhradové vyhlášky," vysvětluje. Na podfinancování domácí péče upozorňují od loňského srpna zdravotní sestry svou stávkovou pohotovostí. Zdravotní pojišťovny Charitě ČR nyní sice proplatí celou výši nákladů, dříve ale dostávaly díky regulacím pouze 60 procent.

Podáním petice chtěla Charita ČR docílit projednání petice na zářijovém zasedání výboru Poslanecké sněmovny. Následně dosáhnout veřejného slyšení, a to co nejdřív, aby rozhodnutí poslanců mohlo ovlivnit už vydání připravované úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví, která je i podle názoru KDU-ČSL velmi nespravedlivá právě k poskytovatelům domácí péče. „My se v Poslanecké sněmovně za záchranu péče jednoznačně postavíme a rozhodně budeme jednat i se zástupci dalších poslaneckých klubů, aby udělali to samé. Domácí péče je pro seniory a nemocné mnohem lepší než ta nemocniční nebo v lůžkových zařízeních sociálních služeb. Nehledě na to, že je i pro stát levnější,“ komentuje poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

Domácí zdravotní péče se vinou zdravotních pojišťoven nachází v bezvýchodné situaci. Její dlouhodobé podfinancování je již za hranou schopnosti a dobré vůle poskytovatelů ji vůbec provozovat. Jen pro představu - Charita ČR se stará o 37 400 klientů, kteří domácí péči využívají. Bez okamžité změny systému financování domácí péče dojde k jejímu kolapsu a desetitisíce lidí zůstanou bez dostupné zdravotní péče. Kapacity lůžek v nemocnicích nejsou dostatečné a navíc je zde péče několikanásobně dražší. Jeden den pacienta v nemocnici stojí pojišťovny 1 800 korun, jsou-li doma ve svém prostředí a stará se o ně domácí zdravotní péče, stojí péče pouhých 210 korun.

„Kde je tedy problém? Zdravotní pojišťovny nevnímají poskytovatele domácí péče jako partnery, se kterými by stálo za to vyjednávat. Pokud nedojde k navýšení úhrad za zdravotní výkony provedené mimo lůžková zdravotní zařízení, dojde ke zbytečně dražšímu poskytování zdravotních služeb. Navíc nebudou moci pacienti zůstávat ve svém domácím prostředí,“ uzavírá Jelínková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.