Jelínková (TOP 09): Když budou elektronické předpisy na léky funkční, nebudou muset být povinné

20.10.2017 13:47

Od začátku roku 2018 má začít platit povinná elektronická preskripce. Lidsky řečeno – předepisování a vydávání léčiv bude vázáno výhradně na elektronický recept. Co tato změna přinese lékařům, lékárníkům a pacientům?

Jelínková (TOP 09): Když budou elektronické předpisy na léky funkční, nebudou muset být povinné
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Především je třeba se ptát, proč tento systém odmítá odborná veřejnost – lékaři i lékárníci. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví důvodem takového postoje je neochota jednotlivců využívat moderní technologie. To si však nemyslím. Spousta lékařů ve svých ordinacích už léta využívá softwarové programy, lékárníci pracují s počítači minimálně od 90. let minulého století a své vybavení musí neustále zdokonalovat. Od začátku roku 2012 mají dokonce vyhláškou nařízeno povinné vybavení počítačem a internetovým připojením.

Systém e-preskripce se připravuje od roku 2008. Jeho praktické počátky spadají do roku 2011 a povinné spuštění systému bylo původně plánováno od 1. ledna 2015. Když došlo k odkladu, byl dostatek času vytvořit systém, který by motivoval lékaře a lékárníky k jeho používání. Nemyslím finančně, ale tím, že by jeho používáním zefektivnili svou práci: že by se v systému dostali k potřebným informacím, minimálně k lékovému záznamu pacienta. Že by systém z odborného a bezpečnostního hlediska umožnil zlepšit péči o pacienta. Tento přínos všichni odborníci očekávali. A to nemluvím o uživatelsky přátelském prostředí pro zdravotníky.

Státní ústav pro kontrolu léčiv ani ministerstvo zdravotnictví nemohou říct, že by systém zdravotníci bojkotovali. Třeba lékárníci si na svém sjezdu v listopadu 2013 jako prioritu pro léta 2014-2017 stanovili podporu elektronického zdravotnictví eHealth a elektronického předepisování receptů i poukazů v podobě, která bude přínosem jak pro pacienty, tak pro poskytovatele zdravotní péče.

Systém, který stál zhruba 320 milionů korun a cena jeho ročního provozu se pohybuje kolem 4,5 milionu, by tedy uživatelům, pro které byl vytvořen, měl přinést něco navíc. Navrhované řešení však přináší pouze dále nevyužitelnou databázi záznamů o pacientech, zdravotnících a lécích, bez dalších výhod pro kohokoliv z nich.

Tvrzení, že databáze se musí nejprve naplnit, aby přinesla benefit, je nesmyslná. Pro nás zdravotníky je důležitý aktuální stav farmakoterapie pacienta. Co užíval před dvěma lety, je dnes pro jeho lékaře a lékárníka v podstatě nezajímavý údaj.

Návrh prováděcí vyhlášky ministerstvo zdravotnictví předložilo až letos v polovině září. A navzdory slibům této vlády navíc přináší další administrativní zátěž zdravotníků, která sníží čas na poskytované odborné služby. Nemá žádnou přidanou hodnotu pro pacienty, kterým přinese pouze stres a obavu, zda dostanou včas své léky i v případě jakéhokoliv výpadku systému, připojení internetu, počítače, dodávek elektřiny apod.

Pokud tedy Ministerstvo zdravotnictví ČR a Státní ústav pro kontrolu léčiv vytvoří systém e-preskripce tak, aby byl přesný, jednoduchý a jasný, přinesl zefektivnění práce ve zdravotnictví a pacientům bezproblémové získání léků, nebude ani třeba zavádět povinnost. Lékaři i lékárníci pak budou tento systém sami rádi využívat i bez „hole za zády“. Stejně jako jej přijali v jiných zemích, kde byla e-preskripce postupně zaváděna.

KATEŘINA JELÍNKOVÁ
KANDIDÁTKA NA 2. MÍSTĚ PRO VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY
ZA TOP 09 KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce