Jiránek (ODS): Kolegům ze živnostenského odboru naší radnice daří

19.02.2019 6:28

Více než dvě stě padesát přestupků odhalil loni kladenský živnostenský úřad. Patří tak mezi deset nejlepších v zemi.

Jiránek (ODS): Kolegům ze živnostenského odboru naší radnice daří
Foto: Kladenské listy
Popisek: Kladenský primátor Dan Jiránek

Mezi deset nejlepších živnostenských úřadů v České republice patří ten na magistrátu města Kladna. Podle odboru živností Ministerstva průmyslu a obchodu a Krajského živnostenského úřadu Středočeského kraje se v Kladně daří odhalovat přestupky proti živnostenskému a dalším zákonům. Loni kladenský živnostenský úřad za přestupky uložil 255 pokut v celkové výši 238 500 korun. Sankce mají i preventivní charakter a vedou k celkové kultivaci podnikatelského prostředí.

„Orientovat se v neustále se měnící legislativě není vůbec jednoduché. Jsem velmi rád, že se to kolegům ze živnostenského odboru naší radnice daří, což potvrzuje i hodnocení Ministerstva průmyslu a obchodu a Středočeského kraje,“ říká primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek a dodává: „Naší prioritou je otevřený a přívětivý úřad, který občanům skutečně pomáhá. Chrání spotřebitele a podnikatelům usnadňuje orientaci v nepříliš jednoduchém systému.“

Živnostenský odbor kladenského magistrátu poskytuje spotřebitelům a podnikatelům služby, konzultace a poradenství z oblasti živnostenského zákona, spotřebitelské legislativy a dalších právních předpisů. Podnikatele rovněž kontroluje, loni provedl celkem 377 kontrol, kterým předcházelo na 493 místních šetření. Téměř ve 300 případech pracovníci magistrátu zjistili porušení živnostenského zákona, zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona o ochraně spotřebitele či zákona o cestovním ruchu. Následovalo přestupkové řízení s výsledky: 255 pokut za 238 500 korun.

Při kontrolách živnostenský odbor spolupracuje s městskou a státní policií, Českou obchodní inspekcí, krajskou hygienickou stanicí či veterinární správou. S posledně jmenovanou organizací se v roce 2018 uskutečnila rozsáhlá kontrolní akce zaměřená na chov psů. Jeden z podnikatelů totiž choval u svého rodinného domu téměř 200 psů. Veterinární správa při kontrole zjistila závažné porušení veterinárního zákona.

Snahou kladenského magistrátu je maximální pečlivost a kontrola. Živnostenskému odboru se tak loni mimo jiné podařilo odhalit neoprávněné podnikání bez živnostenského oprávnění nebo podnikání zahraniční fyzické osoby bez splnění podmínky pobytu na území ČR. V několika případech byl zjištěn i pokus o podvodné získání živnostenského oprávnění na neplatné dokumenty. Ve Středočeském kraji mají lidé k dispozici celkem 26 živnostenských úřadů. Mohou se na ně obrátit nejen kvůli registraci (zápisu) živnosti, ale také kvůli výpisu ze živnostenského rejstříku či nahlásit ukončení podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.