Jiránek (Piráti): Co bude dál s aukcí na příchod čtvrtého operátora?

28.01.2020 8:39

Předseda Rady ČTÚ rezignoval, vláda následně projednala 5G aukce neveřejně.

Jiránek (Piráti): Co bude dál s aukcí na příchod čtvrtého operátora?
Foto: Piráti
Popisek: Martin Jiránek

Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák dnes dopoledne rezignoval na svou funkci. Mezi jeho zásadní úkoly patřila příprava aukce na příchod čtvrtého mobilního operátora. Ten má přinést zvýšení konkurence na trhu a tlačit na snížení cen dat, která jsou v ČR jedna z nejdražších v Evropě. Panu Novákovi děkuji za konstruktivně vedená jednání. Jeho odchodem přichází státní správa o jednoho z nejpoctivějších profesionálů. Netransparentní postup na dnešním jednání vlády, kde došlo ke změnám dva roky dojednávaných podmínek aukce, zároveň dává vzniknout dalším otázkám a nejistotě kdy, za jakých podmínek a především zda vůbec aukce úspěšně proběhne.

Změna podmínek aukce, ke které se vláda dnes odhodlala, může způsobit právní spory s některými z účastníků a složité vysvětlování těchto změn před Evropskou komisí. Celé současné dění okolo přenastavování podmínek ukazuje dlouhodobý chaos v tom, co vláda a MPO vlastně chtějí. Během přípravy aukce se dotčené instituce, včetně ministerstva, mohly k podmínkám aukce celou dobu vyjadřovat a navrhovat vylepšení. Ministerstvo tak učinilo až nyní, kdy už aukce měla startovat. Celý proces tak provází chaos a účastníci aukce ani veřejnost nemají o krocích vlády přehled.

Odchod předsedy Rady ČTÚ provází také nepříjemná pachuť a mě osobně velmi mrzí. O tom, že Vláda ČR bude dnes jednat o aukci a odvolání pana předsedy Nováka se vědělo s předstihem a den před jednáním vlády se na portálu E15 objevila zpráva z anonymního zdroje, že předseda Rady ČTÚ je ve střetu zájmů a napsal podmínky pro jednu firmu. Jednalo se pouze o neodůvodněný útok bez jakýchkoliv logických argumentů s cílem oslabit jeho pozici.

Navíc poté, co MPO dnes předložilo pozměněný materiál, který s ČTÚ nijak nekonzultovalo, a na vládě o něm jednalo v režimu „vyhrazené“, je plně pochopitelné, že Jaromír Novák se pod nově formulovanou podobu aukce odmítl podepsat s tím, že může vyvolat nejen řadu soudních sporů,  ale ohrozí i rychlé zavedení 5G sítí v Česku.

Základní otázky, na které budeme v následujících dnech hledat odpovědi jsou:

- Jaké úpravy v podmínkách požaduje MPO po nové předsedkyni ČTÚ a jak bude ministerstvo veřejně obhajovat jejich údajnou výrazně vyšší výhodnost oproti podmínkám, které navrhoval ČTÚ, když už se kvůli nim odvolala vláda předsedu a celá aukce se posunula o několik kroků zpět?

- Jaký je odhad zdržení při novém vyjednávání podmínek a kdy se tedy dočkáme možného čtvrtého operátora?

- Jaké nestandardní prvky, které ministr médiím sdělil, ale nespecifikoval, u něj vyvolávají dojem střetu zájmů u bývalého předsedy?

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.