Jiránek (Piráti): Konopí? Už jsme v Evropě mohli být roky lídry

04.02.2020 17:32

Komentář na facebookovém profilu k marihuaně, neboli konopí

Jiránek (Piráti): Konopí? Už jsme v Evropě mohli být roky lídry
Foto: Piráti
Popisek: Martin Jiránek

Thajsko a lékařské konopí:

  1. Thajská vláda si uvědomila, že konopí je lukrativní trh. V roce 2024 by měl mít asijský trh s léčebným konopím hodnotu přes 130 miliard korun. Takže vláda změnila celou politiku země, která dříve byla silně represivní.
  2. V loňském roce Thajsko vypustilo výtažky z konopí ze svého seznamu omamných látek a navrhlo návrh zákona, který by každé domácnosti umožnil pěstovat šest rostlin konopí (zatím ne pro osobní potřebu, ta je stále trestná, ale pro budoucí lékařské využití).
  3. Vláda vybudovala farmu s 12 000 rostlinami, největší v jihovýchodní Asii. Do února 2020 budou použity při výrobě více než milionu lahví konopného oleje.
  4. Zároveň otevřela kliniku, kde nyní s pacienty testuje výsledky. Postupně plánuje v celém Thajsku vybudovat 77 klinik.
  5. Produkce, pěstování a prodej konopí budou v příštích čtyřech letech omezen pouze na thajské producenty s licencí, aby byl chráněn a podpořen domácí průmysl.
  6. Thajský ministr zdravotnictví věří, že Thajsko by mohlo získat konkurenční výhodu exportem produktů z léčebného konopí, protože světový trh je zatím v zárodcích. Chce obsadit díru na trhu.
  7. Ministr dodal, že konopí bylo v Thajsku zbaveno stigmatizace a dodal, že "pokud mluvíme o extraktech z konopí, mám pocit, že lidé je považují spíše za léky než za narkotika."

U nás v ČR zatím dlouhé roky přešlapujeme, nejsme schopni vidět příležitost a bojíme se udělat větší krok. Jak pro byznys, tak pro pacienty. Přitom už to mohlo roky šlapat a mohli jsme v Evropě být lídry. Zatím vedeme pouze v užívání konopných drog mezi teenagery. Ach jo.

Díky za inspiraci Jindrich Voboril.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…