Jiránek (Piráti): Před 40 lety se setkala skupina klimatologů a...

07.08.2019 21:01

Komentář na facebookovém profilu ke klimatu

Jiránek (Piráti): Před 40 lety se setkala skupina klimatologů a...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Před pár dny proběhlo celkem bez povšimnutí (řeší se ministr kultury ) jedno zásadní výročí. Před čtyřiceti lety se skupina klimatologů setkala ve Woods Hole v Massachusetts na prvním setkání „Ad Hoc skupiny pro oxid uhličitý a podnebí“ a začali připravovat první komplexní posouzení globální ZMĚNY KLIMATU v důsledku oxidu uhličitého.

Toto setkání následně vedlo k vytvoření "Charneyovy zprávy", podle hlavního vědce, kterým byl Jule Charney z MIT, jeden z nejuznávanějších vědců z oblasti atmosféry 20. století.

Už v té době, kdy měli samozřejmě daleko horší možnosti zpracování dat a informací z celého světa, předpověděli, že pokud se zvýší obsah CO2 v atmosféře na dvojnásobek hodnoty v roce 1979, zvýší se teplota o zhruba 3 stupně Celsia. Měření v následujících čtyřiceti letech jim dala za pravdu. Obsah CO2, jak je vidět na obrázku červeně, se zvýšil o 21 % a průměrná světová teplota (modře) stoupla o 0,66 stupně, což je poměrově skoro přesně podle předpovědi.

Od té doby proběhlo mnoho další šetření a zpráv, které jejich predikce upřesňují a potvrzují. Tímto jim chci za jejich práci poděkovat. Ve své době to neměli lehké, protože jim skoro nikdo jim nevěřil. Jelikož do té doby ve 20. století teplota spíše klesala, v médiích se spekulovalo, že směřujeme naopak k době ledové. Dnes už jim věříme skoro všichni. Sice dost pozdě, ale pořád ještě máme čas zareagovat. Tak doufám..

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…