Jiří Paroubek: Cesta do pekel

29.03.2018 5:29

Když jsem na konci května 2010 uviděl volební výsledky po skončení voleb do sněmovny, pochopil jsem, že i přes vítězství sociální demokracie, kterou jsem tehdy vedl, mnoho dobrých možností není.

Jiří Paroubek: Cesta do pekel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Jedna možnost byla jít do opozice, což se nakonec stalo. Anebo druhá možnost, ustavit vládu s Bártovými a Johnovými Věcmi veřejnými s podporou komunistů. Věděl jsem, že je to možné a pokud bych Bártovi nabídl šest či sedm ministrů v takové vládě, jeho kmotři Janoušek a Hrdlička by to jistě akceptovali.

Protože umím uvažovat na pár tahů dopředu, nepochyboval jsem o tom, že by to následně znamenalo politické zničení sociální demokracie. A dal jsem přednost odchodu z pozice předsedy strany. To, že to byla správná úvaha, mi potvrdil další vývoj. Koaliční vláda pravice, na které se Věci veřejné podílely, probíhala v ohromných kotrmelcích a její konec byl děsuplný. Věci veřejné ve vládě dokonale destruovaly obě klasické strany pravice, ODS a TOP 09, takže ty se z toho nemůžou vzpamatovat do dnes. TOP 09 se po odchodu svého otce zakladatele Schwarzenberga, ocitá v posledních průzkumech veřejného mínění pod hranicí volitelnosti.

Soc. dem., jíž vedení vyjednává dnes o vládě, není vůbec v komfortní situaci. Je to dáno v prvé řadě volebním výsledkem, ale i některými jinými faktory. Vedení strany nemělo připustit debatu o rozdělení ministerstev mezi koaliční partnery dříve, než by došlo k ukončení programové části jednání s hnutím ANO. A. Babišovi to umožnilo nastylizovat ČSSD do pozice strany, která jde jen po ministerstvech.

Včera se objevila zpráva, že předseda ČSSD Hamáček připustil, že by v čele vlády mohl být Andrej Babiš, tedy trestně stíhaná osoba. To je ovšem naprostý rozdíl od toho, co doposud sociální demokracie říkala. Obávám se v této souvislosti několika věcí:

1) Pokud do takové vládní konstelace ČSSD půjde a zobchoduje toto např. za ministerstvo vnitra, veřejnost to nepochopí. A ČSSD to bude stahovat, pokud jde o její volební preference, dolů.

2) Takovýto postup vedoucích činitelů sociální demokracie nažene vodu na mlýn Sobotkovi, Dienstbierovi a Štěchovi, kteří udělají všechno pro to, aby výsledky jednání o vstupu ČSSD do vlády zničili.

3) Pokud dohoda o vládě bude předložena v ČSSD stranickému referendu, velmi pravděpodobně to skončí – s ohledem na nyní převažující nálady členů ČSSD – vyjádřením nesouhlasu s postupem vedení strany. A pokud se tak stane, povede to k další destrukci strany, který může vyústit v chaos.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Prostě ČSSD není vůbec v komfortní pozici, jak jsem uvedl na začátku. Když půjde do opozice, a ono by jí pak nic jiného nezbylo, musí hrát ve sněmovně jen s těmi kartami, které má k dispozici. Naprostá většina z patnáctičlenného klubu ČSSD ve sněmovně, zdvořile řečeno, postrádá potřebné rétorické schopnosti k tomu, aby se ČSSD stala lídrem opozice…

Je to prostě těžké rozhodování. A to ještě nemluvím o tom, kdo půjde za ČSSD případně do vlády. Již jsem hovořil s několika adepty na členství ve vládě. Nevím, jestli to jsou jen jejich fantazie anebo zda opravdu s nimi někdo relevantně jednal. Úskalí toho, dát za ČSSD do vlády odborníky, je v tom, že to jen posílí Babišovu pozici. Odborníci na ministerstvech se nebudou starat o marketing ve prospěch ČSSD a budou pracovat a plody z toho bude sklízet jen A. Babiš. Pokud budou v ministerských pozicích za ČSSD neznámí lidé, a na okrajových resortech, nebudou mít šanci se vyprofilovat jako zajímavé osobnosti schopné v budoucnu čelit A. Babišovi.

Musí to být od počátku takové figury, které budou schopné zaujímat jasná stanoviska, vyjadřovat je směrem k veřejnosti a musí to být také takové osobnosti, které bude A. Babiš respektovat...

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie