Jirků (KDU-ČSL): Způsob hospodaření MPSV je horší, než se předpokládalo

16.09.2013 10:08

11 miliard je částka, při jejímž účtování MPSV podle NKÚ nepostupovalo podle zákona. To neznamená, že 11 miliard zmizelo. Typy pochybení vyvolávají ale odůvodněné obavy, co asi mohly nebo měly zakrývat.

Jirků (KDU-ČSL): Způsob hospodaření MPSV je horší, než se předpokládalo
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Dvě z pochybení jsou alarmující. První je skutečnost, že MPSV má nepořádek v evidenci pohledávek. Například neevidovalo pohledávky za Národním fondem v hodnotě 1,4 miliardy korun. Doufal někdo, že se na ně zapomene a budou moci být „odkloněny“? Druhý problém, systémový, se zdá být ještě přímočařejším, byť se jedná „jen“ o 19,3 milionu korun. Při inventurách nebyl dohledaný majetek. Ale u majetku za téměř 20 milionů MPSV vůbec nezačalo pátrat, kam zmizel.

Možná, že to někdo ví. Možná taková malá domů.

Jedním z úkolů budoucích poslanců, zejména opozice, musí být posílení role NKÚ. Aby například na Ministerstvu práce a sociálních věcí nezůstalo jen u konstatování pochybení ve výši 11 miliard korun, ale aby následovaly hloubkové kontroly, vyšetřování a hlavně náprava správy veřejných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Jirků

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gawlas (ČSSD): Kam až to necháme zajít?

9:02 Gawlas (ČSSD): Kam až to necháme zajít?

Tzv. liberálně demokratičtí politici podporovaní médii se nezastaví před ničím.