Jirsa (ODS): Zpravodajské služby a kontrola nezávislých soudců

23.12.2013 19:21

Nelze popřít, že zpravodajským službám se nevyhýbají nedořešené skandály, které mají vliv na jejich důvěryhodnost. Stejně tak nelze popřít, že kontrola zpravodajských služeb má v České republice velké mezery a je prakticky nemožná.

Jirsa (ODS): Zpravodajské služby a kontrola nezávislých soudců
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Bylo by však velkou chybou, s možnými nedozírnými následky, se domnívat, že zpravodajské služby mohou kontrolovat významné osobnosti z civilní sféry. Rovněž přílišný vliv parlamentu jako zákonodárného sboru na tuto složku státní moci také není nutný, dokonce ani vhodný.
 
Veřejnost byla v minulosti v souvislosti s diskutovanou problematikou kontroly zpravodajských služeb svědkem mnoha obecných proklamací, které však nikdy nikam nevedly, nikdy nebyly učiněny žádné reálné kroky, které by situaci řešily. Řešení se však nabízí a nemuselo by být z hlediska ústavních principů neprůchodné. Spočívá v kompetentním kontrolním orgánu, složeném z nezávislých soudců. Diskutujme o tom, jakými způsoby tyto soudce jmenovat. Zdali tuto pravomoc vložit do rukou předsedů nejvyšších soudů, soudu Ústavního, případně jmenování nerozložit mezi více orgánů veřejné správy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.